21-12-08

Parfum

Met de feestdagen op komst zie je veel meer reklame voor parfum dan anders en ik denk dat tijdens deze periode ook meer parfum gekocht wordt. Een reden om me wat in deze materie te verdiepen.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van parfum is zo oud als de mens, maar niemand weet precies wanneer de parfumcultuur is ontstaan. In eerste instantie werden geuren gebruikt om de goden gunstig te stemmen, geuren hadden vroeger een zuiver godsdienstige waarde. Toen de mensen in het stenen tijdperk het vuur en dus de geur van brandend hout ontdekten droegen zij dit op aan de goden. Het woord ‘parfum’ is afkomstig van het Latijns ‘per fumum’, wat door rook betekent. Zelfs nu speelt het verbranden van geurende stoffen nog een belangrijke rol in religies.

 

egypteDe Egyptenaren waren de eerste die parfum gebruikten voor het persoonlijk genot, maar de productie ervan bleef voorbehouden aan priesters. Hiervoor was een speciaal laboratorium ingericht in tempels. Veel later mochten ook koninginnen en keizers gebruik maken van parfums. De Egyptenaren hadden de gewoonte hun overledenen te mummificeren en te balsemen met mirre en cassia (een soort kaneel). Ze kregen ook geurwater mee in hun graf voor het hiernamaals en dit gebeurde niet enkel bij hooggeplaatsten. Veertig jaar V.C. bereikt het parfumgebruik in Egypte (onder Cleopatra) haar hoogtepunt. Toen ze aan het eind van haar regeerperiode de macht dreigde te verliezen verleidde ze Julius Caesar met haar schoonheid en grote hoeveelheden parfum.

 

Het parfum kwam Griekenland binnen via de Phoeniciërs, het volk dat na de Egyptenaren de handel in het Middelands zeegebied domineerden. De vrouwelijke parfumeurs verbeterden de Egyptische technieken. De Grieken gebruikten ontzettend veel parfum en voor elk lichaamsdeel een ander geur. Ongeveer 640 V.C. oordeelde de dichter en politicus Solon dat het gebruik overdreven was en legde de verkoop van parfum aan banden. Maar dit mislukte, parfum bleef het best verkochte product. Het viooltje was de favoriete bloem van de Grieken en werd verkozen tot symbool voor de stad Athene.

 

Onder invloed van het Middenoosten  en Griekenland hechten de Romeinen ook al vrij snel veel belang aan het parfum. In het begin van het Romeinse rijk  werd parfum alleen bij religieuze handelingen en begrafenissen van hooggeplaatste personen gebruikt. Onder Nero vonden er als het ware parfumorgiën plaats. Toen Popea, de geliefde van Nero, overleed gebruikte hij meer wierrook dan de Arabische wereld in 1 jaar konden leveren. De Romeinen waren ook vindingrijk in het samenstellen van nieuwe geuren. Ze sprenkelden parfum op de vloeren en de muren en wreven er paarden en honden mee in. Tijdens feesten spoten fonteinen geparfumeerd water.

 

De opkomst van het christendom maakte een einde aan het parfumgebruik in het Middenoosten. Zowel in het dagelijkse leven als religieuze leven werd het als nutteloos beschouwd, maar de Arabieren hielden het parfum in stand. De volgelingen van Mohammed hielden vooral van muskus, maar ook van rozen en amber. Ze mengden de stof vroeger door de specie waarmee moskeeën werden gebouwd. Toen in de 10de eeuw de alambiek werd uitgevonden werden distillatietechnieken verbeterd.

alambiek

Door de Spanjaarden en de kruisvaarders kwam het parfum in Europa terecht. Catharina de Medici gaf de aanzet tot de parfumindustrie toen ze in de 16de eeuw Italië verliet en met de Franse kroonprins trouwde. Plotseling wilde iedereen handschoenen in geparfumeerd leder. De beste handschoenparfumeurs kwamen uit Grasse in Frankrijk. Grasse ontwikkelde zich als toonaangevende parfumstad en is nog steeds zeer bealngrijk.

 

Grondstoffen

Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Meestal wordt hiervoor alcohol gebruikt, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum ook een fixatiemiddel en 1 of meerdere kleurstoffen.

De geurstoffen zijn aromachemicaliën, etherische olie en/of andere geurende plantenextracten zoals tincturen, absolues, resinoïden en concrètes. Dierlijke geurstoffen zoals ambergrijs, muskus, civet en castroreum worden vrijwel niet meer gebruikt.

 

Ambergrijs is een wasachtige stof dat de potvis uitscheidt nadat hij inktvis heeft gegeten. De stof drijft in tropische zeeën, spoelt aan wal of zit vast in netten van vissers. Wil men de stof gebruiken dan dient men dit eerst 3 jaar te laten drogen. Aangezien de potvis bijna is uitgestorven is dit een zeer zeldzame stof geworden. Het amberachtige akkoord in parfum wordt tegenwoordig vrijwel altijd synthetisch tot stand gebracht en met behulp van plantenextracten nagebootst. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van de laudanum, een olieachtige hars uit de bladeren van de citrusstruik.

Muskus is afkomstig van het muskushert dat leeft in de Himalaya en Tibet. Een ander soort muskus wordt door de Amerikaanse bisamrat geleverd. Muskus is een zeer sterk ruikende substantie: 1 druppel kan wel 40 jaar geuren. Muskus komt van een levend mannelijk muskushert en wordt in de bronstijd uit de buikklier afgescheiden. Deze substantie is één van kostbaarste stoffen voor de bereiding van parfum.

CivetDe civet is een katachtige die leeft in Birma, Thailand en Ethiopië. Civet is een vettige stof die door een klier aan de anus wordt afgescheiden. De ruwe toestand waarin deze geur wordt afgescheiden is zeer onaangenaam, maar wanneer men deze substantie sterk verdund wordt de geur steeds aangenamer.

Castroreum, ook wel castor of bevergeil genoemd komt uit Canada en Siberië. De substantie die in de parfumwereld wordt gebruikt is een olieachtige roodbruine stof afkomstig van de klieren die zich in 2 blazen onderaan de buik, tussen de anus en het geslachtsorgaan, bevinden. Deze substantie werd al V.C. geïntroduceerd door Arabische parfumiers.

 

Islamitische parfumiers waren de eersten die rozenblaadjes van de Damascus distilleerden. Van de vele soorten rozen maakt de parfumindustrie slecht gebruik van 2 soorten: de Rosa centifolia (meiroos) afkomstig van Marokko en Grasse en de Rosa damacena die uit Bulgarije en Turkije komt. De rozen die men gebruikt moeten uiterst voorzichtig bewerkt worden. Omdat de zon hun grootste vijand is worden de bloemen voor zonsopgang geplukt. Rond 8u30 ’s ochtends bevat de roos de meest vluchtige stoffen. Voor 1 liter olie heeft men 5 ton bloemen nodig, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een identieke synthetische substantie te ontwikkelen.

JasmijnJasmijn grandiflorum is afkomstig uit midden Azië en Perzie en werd rond 1560 door de Spanjaarden naar Grasse gebracht, waar de bloem eind 19de, begin 20ste eeuw officiëel werd ingewijd. Net als de roos wordt de jasmijn voor zonsopgang geplukt om te voorkomen dat dauw en zon de bloemen aantasten. De bloemen worden van eind augustus tot oktober geoogst. De jasmijn is één van de meest gebruikte bloemen in de parfumindustrie, volgens parfumsamenstellers bestaat er geen enkel parfum zonder jasmijn. De geur van jasmijn wordt tegenwoordig aan de bloem onttrokken door vluchtige oplosmiddelen of met de enfleurage-techniek omdat tere bloemsoorten geen hoge temperaturen verdragen.
Ylang-ylang wordt de bloem der bloemen genoemd en vindt zijn oorsprong in Azië, maar komt tegenwoordig uit de Comoren en Madagascar. De Ylang-ylang is een hoge boom met kronkelige takken. De bloemen worden geplukt als ze goed geel zijn en wanneer de blaadjes rood beginnen worden. De geur ontwikkelt zich pas na 2 weken wanneer de bloemen open gaan. Als de bloemen worden geplukt worden ze meteen gedistilleerd. Eén boom levert per jaar 10 kg bloemen en er is 0,5kg nodig voor 1 gram olie. Het beroemdste parfum op basis van Ylang-ylang is Chanel N°5.

ylang ylang

De mimosa komt uit Australië en is begin 19de eeuw naar Europa gekomen. En bloeit van maart tot april in de bergen van les alpes maritimes. Zowel de bloem als het blad van deze plant worden verwerkt tot olie. Zodra de bloemen worden geoogst moeten ze binnen de 24 uur omdat de bloemen niet uit blaadjes maar uit meeldraden bestaat.

Bij lavendel denk je aan Frankrijk en de Provence. Vroeger werd lavendel heel veel gebruikt in de parfumindustrie, maar tegenwoordig is dat een stuk minder, dit komt doordat lavendel veel gebruikt wordt in wasmiddelen en toiletverfrissers. De authentieke lavendel die gebruikt wordt in de parfumindustrie kom je tegen in de Alpen en in Norfolk (GB). Lavendel wordt als zeer belangrijke geurnoot verwerkt in verschillende eau de toilettes zowel voor mannen als voor vrouwen.

De tuberoos komt uit Mexico en is in de 17e eeuw naar Grasse in Frankrijk gekomen. Op dit moment wordt deze tuberoos ook in India en in het Atlasgebergte van Marokko verbouwd. Hier bloeit hij het hele jaar door. Marokko is op dit moment de belangrijkste leverancier van de tuberozenolie. De olie van de plant wordt gewonnen uit de bloem en komt voor in circa 20% van de parfums. Het is een zeer kostbare olie.

Het Lelietje van dalen komt uit Europa, Azië en Noord Amerika. Hij bloeit al aan het einde van de winter en word in april geplukt, dan heeft hij het hoogtepunt van zijn bloei gehad. Het lelietje van dalen speelde vroeger een bescheiden rol in de parfumindustrie,omdat de olie niet kan worden verkregen door distillatie. Tegenwoordig kan de essence synthetisch verkregen worden, daardoor wordt hij nu ook veel meer gebruikt dan vroeger.

De Osmanthus is afkomstig uit oost China,India en Japan. Deze twee meter hoge struik wordt in China vereerd. De bloemen van deze struik worden gebruikt voor extractie, met behulp van een vluchtig oplosmiddel wordt uit de bloemen eerst het osmanthus concrete gewonnen. De volgende fase levert de etherische olie op. Voor Eén kilo etherische olie heb je drie kilo bloemetjes nodig. Soms wordt de olie ook verkregen door enfleurage maar dit is kostbaar en het is zeer intensief.

afrikaantjeDe soorten afrikaantjes die in de westerse parfumindustrie worden gebruikt zijn tagetes patula afkomstig uit Afrika en de tagetes glandulifera die in India groeit, deze worden tegenwoordig op grote schaal gekweekt in Italië, Frankrijk en Spanje. De etherische olie van de afrikaan wordt gewonnen door middel van waterdampdistillatie uit de gehele plant. De vers gewonnen olie is vloeibaar en donker van kleur, word hij aan het daglicht blootgesteld, dan verandert de consistentie, binnen korte tijd is het een taaie, vloeibare en harsachtige massa geworden. De bloem heeft een sterke geur, maar de olie een fruitige geur.

De geranium komt oorspronkelijk uit Syrië en Iran. Iedereen kent de geranium eigenlijk wel van de vensterbank thuis, maar hij wordt ook in de parfumindustrie toegepast. Zij hebben een hele bijzondere geur. De pelargonium capitatum of wilde Rozengeranium worden het meest gebruikt. De verschillende varianten hebben allemaal een kenmerkende geur, hoofdzakelijk wordt van de bloemen de essentiële olie gewonnen. Voornamelijk voor de bereiding van mannengeuren maar ook voor uniseks en vrouwengeuren. De bourbongeraniums worden voor de parfumindustrie als beste geraniumsoort beschouwd de laatste jaren wordt deze zeer succesvol gekweekt in Marokko en Algerije.

 

irisDe olie van de iriswortel heeft een viooltjesgeur, deze wordt gewonnen van de wortel van de plant en moet drie jaar drogen. De winning van deze olie is zeer kostbaar en de opbrengst gering. Er worden twee irissoorten in de parfumindustrie gebruikt en deze worden verbouwd in Marokko en de Florence. Andere planten waar de wortelstokken van worden gebruikt zijn de gemberplant,rubberstok en de valeriaanwortel. Door distillatie van de wortel ontstaat een mooie warme olie.

Vertiver komt oorspronkelijk uit het noorden van India en uit Indonesië. Hij kan een hoogte van twee meter bereiken, uit de wortels word de olie gewonnen en deze heeft een zware houtige geur en is prima te gebruiken als fixeermiddel. In 36% van de parfums maakt deze olie deel uit van de basisnoten. Vertivergras is in de loop der tijd een zeer belangrijke grondstof voor de parfumindustrie geworden. De roodbruine vloeibare essence wordt met behulp van waterdampdistillatie gewonnen.

 

Patchouli wordt verbouwd in Maleisië en Indonesië, hier heeft hij de naam pucha put. Het is Eén van de krachtigste plantensoorten in de parfumindustrie. De bladeren van deze plant worden gedroogd en gegist en daarna gedistilleerd om èèn kilo essence te produceren is 330 kilo pathouliblad voor nodig. Pathouli heeft een zeer sterke geur en is èèn van de beste fixeermiddelen. In 1/3 van alle parfums komt het wel voor.

Er zijn twee soorten viooltjes. In de parfumindustrie gebruikt men de victoria, deze geeft het beste extract. De parma deze is het makkelijkst te kweken de olie wordt geëxtraheerd van de bloem en het blad, maar dit is zeer kostbaar. Op dit moment worden de meeste viooltjesparfums uit synthetische stoffen samengesteld.

Uit de takken van de Mirte wordt een olie gewonnen die in kleine hoeveelheden gebruikt wordt. De boom is afkomstig uit het Middellandse zeegebied en was vroeger het symbool van gelukkige minnaars. De Romeinen gebruikten de vruchten en de takken voor de aroma in de wijn en de bladeren werden gebruikt voor het bad.

mirte


Tijm is en kleine heester met roze en lila bloemetjes. Tijm hoort tot de familie van de labiatae èèn van de meest uitgebreide families die de plantkunde rijk is. De lekkere tijmgeur is afkomstig van het blad, er zijn twee soorten tijm echte tijm (thymus vulgaris) en de wilde tijm (thymus serpyllum). Deze planten bestaan op hun beurt weer uit verschillende ondersoorten en die diverse soorten hebben weer verschillende geuren. De tijm die in de parfumerie wordt gebruikt is een citroengeur, Deze soort komt voor in Tunesië, Spanje en Italië. De geur wordt vaak in mannengeuren gebruikt.

Basilicum is een plantje dat deel uit maakt van de familie van de labiatae en is afkomstig uit Azië en het groeit hoofdzakelijk in het middellandse zeegebied. De cinnamomum heeft een beetje de geur van kaneel en de citriodorum heeft de geur van citroen.

Rozemarijn is een groenblijvende heester afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Het eerste parfum op basis van alcohol (eau de la reine de Hongrie) water van de koningin van Hongarije stamt uit 1370 ze gebruikte het niet alleen om lekker te ruiken maar ook voor haar rimpels. Tegenwoordig wordt de geur hoofdzakelijk voor mannengeuren en verfrissende sportieve geuren gebruikt.

Salie: De muskaatsalie wordt gebruikt in de parfumerie is afkomstig uit Azië en Zuid Europa. Het blad is groot en puntig, en de plant kan wel 1 meter hoog worden en groeit voornamelijk in rotsachtige gebieden. Zeer geschikt voor mannengeuren en sportieve eaux.

Munt is ook familie van de labiatae en groeit in gebieden met een gemakkelijk klimaat en voornamelijk op vochtige plaatsen. De etherische olie die gewonnen wordt, wordt hoofdzakelijk gebruikt in frisse en sportieve geuren.

 

Rozenhout is een kernhout van een altijd groen blijvende boom die voorkomt in de tropische regenwouden van Zuid Amerika, deze boom kan 35 meter hoog worden. De zoete maar ook houtachtige ruikende olie doet denken aan de geur van rozen en lelies,maar het is geen familie van elkaar. Uit de spaanders van het rozenhout wordt met behulp van waterdampdistillatie etherische olie gewonnen.

sandelhoutSandelhout is afkomstig uit India (karnataka) en Indonesië. In heel veel parfums is sandelhout verwerkt. Het hout en de wortels worden met behulp van stoom gedistilleerd. Sandelhout is èèn van de kostbaarste ruwe materialen die worden gebruikt in de parfumindustrie. Deze boom is een parasiet, hij klemt zich vast aan andere bomen. Tegenwoordig zijn deze wouden, waar het sandelhout groeit beschermt.

Eikenmos is een korstmos van de eik,spar en andere bomen,dit mos leeft vooral in bergachtige gebieden van Europa tot Noord Afrika. Het eikenmos wordt in de winter of in het vroege voorjaar geplukt de geur mengt zich goed en is een goed fixeermiddel. In 1/3 van de parfums word het verwerkt.

Kaneel is sinds de 16e eeuw kaneel een geliefde specerij die afkomstig is uit Indonesië en Maleisië. Het is een groenblijvende boom die 13 meter hoog kan worden. Kaneel wordt in de parfumindustrie gebruikt als essentiële olie. Dit wordt uit de bast van de boom gewonnen, de olie is onmisbaar in oosterse geuren.

 

Wierook is een struikgewas die groeit in Somalië en Zuid Arabië. De olie van deze struik wordt verkregen door distillatie en als hoofdnoot gebruikt. De hars die na extractie overblijft is zwaarder van geur en wordt gebruikt als basisnoot in oosterse en houtachtige composities. Zeker 13% van de moderne parfums bevat wierookhars.

Benzoëboom is een struik die groeit in Laos, Java en Vietnam en het kan een lengte krijgen van 20 meter hoog. Bij de benzoëboom gaat het om de geurstof uit het hars, het hars wordt verkregen door een inkeping in de stam. Als de inkeping gemaakt is, dan komt als eerste een geelwit sap naar buiten en daarna een roodachtige afscheiding die tot een vaste massa wordt geperst : het hars. Het hars wordt door extractie met behulp van een oplosmiddel als basisnoot gebruikt om de compositie van het parfum af te ronden.

galbanumGalbanum is een grasachtige plant is afkomstig uit Iran. Dit gomhars komt ook vrij door middel van inkeping in de stam. Na distillatie met stoom of een oplosmiddel zorgt dit gomhars voor een groene noot.

Laudanum is struikgewas is afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Deze zoete olieafscheiding wordt druppelsgewijs gewonnen uit de bladeren van de citrusroos. De geur lijkt op de olie van ambergrijs en wordt daar vaak mee verward. Gomhars is een belangrijk fixeermiddel en komt in 33% van de moderne parfums voor.

Gomextract van de mirreboom is afkomstig uit Somalië, Arabie en Ethiopië. In parfum zorgt mirre voor een balsemachtige en het is een prima fixeermiddel. De olie zorgt voor een geurnoot die doet denken aan de geur van onderhout. Circa 7% van de moderne parfums heeft mirre als hoofdbestanddeel.

Styrax is een hars afkomstig van de amandelboom deze is afkomstig uit Turkije, Syrië en Iran. Het is een zeer traag groeiende boom die een hoogte kan bereiken van 12 tot 15 meter. Bij verwondingen aan de bast komt styraxbalsem vrij. Met behulp van oplosmiddelen wordt eerst styraxresinoid aan de balsem onttrokken en daarna door middel van distillatie de olie gewonnen. Ze wordt vaak als fixeermiddel in de basisnoot van kostbare geurcomposities gebruikt. In de loop der tijd is styrax met zijn vanillegeur en zijn zweem gras in de parfumindustrie een bijna onmisbare substantie geworden.


 De aardbei die wij allemaal kennen om te eten wordt niet gebruikt voor de parfumindustrie maar wel de bosaardbei. Hij wordt meestal samen met andere rode vruchten gebruikt, zoals de rode bes en de framboos deze groeien in het wild in het bos en het wordt niet hoger dan 30 centimeter. De vrucht is eetbaar maar het blad word gebruikt voor potpourri en parfum, voordat je de blaadjes wilt gebruiken moeten ze eerst worden gedroogd, zodat de giftige stoffen verdwijnen.

Citroen,sinaasappel,mandarijn,grapefruit en bergamot geven allemaal een essentiële olie door persing van de olie uit de schil. Deze olie wordt gebruikt als hoofdnoot en heeft een verfrissend effect.

nootmuskaatNootmuskaat groeit op de Molukken, India en Sri Lanka. Dit is een altijd groenblijvende boom die 18 meter hoog wordt. De verse vrucht die aan de boom groeit is zo groot als een abrikoos. De schil (foelie) van de vruchten en de noot worden alle twee gebruikt in de parfumindustrie.

Vanille behoort tot de familie van de orchideeën, het zijn klimmende orchideeën en hij kan een hoogte van 15 meter bereiken. Hij komt uit Mexico, Azië en Afrika. In de parfumwereld wordt uitsluitend de echte vanille gebruikt, omdat het uit kleine hoeveelheden bestaat. De vanille voor parfums wordt uit de peulen van de vanilleplant gewonnen. Ze moeten samen met de zaden weken in alcoholen hieruit wordt de olie geëxtraheerd.

 

Kardemonzaad: Elettaria cardamomum: Kardemon wordt verbouwd in Zuid India, China en Sri Lanka het zijn struiken die een hoogte van 2,5 meter bereiken. De etherische kardemonolie die ze gebruiken in de parfumindustrie wordt uit de zaden van de plant gewonnen, dit met behulp van waterdampdistillatie. Kardemonpeulen die worden geoogst voordat de zaden rijp zijn, leveren olie op van hoogwaardige kwaliteit.

Peper: Piper nigrum: Deze plant is afkomstig uit India, Maleisië en Sri Lanka. De bessen van de klimplant worden in verschillende groeifases geplukt vervolgens worden ze gedroogd en word er olie van gewonnen.

Koriander: Coriandrum sativum: Dit kruid is afkomstig uit de Oekraïne, Hongarije en Marokko. De etherische olie wordt gewonnen door middel van distillatie van de zaden en het heeft een kruidige, pikante noot.


Komijn is afkomstig uit het Middellandse zeegebied en India het gedroogde zaad wordt gedistilleerd zodat een etherische olie ontstaat. De olie heeft een conifeerachtige, houtige aroma en hij word in kleine hoeveelheden toegepast want de geur is erg overheersend.

Fenegriek is afkomstig uit India en klein Azië. Dit kruid speelde een belangrijke rol in de islamitische parfumbereiding in de oudheid. Door extractie van de zaden ontstaat een harsachtige olie. De geur wordt niet zoveel meer gebruikt maar doet denken aan walnoot en selderij.

De tonkaboon, afkomstig uit Guyana en Brazilië. De pitten van de vrucht van dit kruid wordt door extractie tot etherische olie gemaakt die als basisnoot dient in tabakachtige en oosterse composities.

 

Productieprocessen

Distillatie

Dit principe is gebaseerd op het verdampen en condenseren van vloeistoffen. De bloemen, kruiden, blaadjes,  takken, wortels en mos worden in water gekookt (dit wordt gedaan in een alambiek). Door het koken verdampt de etherische olie als we het hierna weer laten afkoelen blijft de olie drijven, deze olie wordt verzameld.
Door dit steeds te herhalen krijg je een steeds geconcentreerder olie. Vanaf de 19e eeuw is dit proces verbeterd door stoomdistillatie waarbij de stoom condenseerde via nauwe pijpen die door koud water liepen. De vroegere distilleerapparaten werden op stenen geplaatst en deden hun werk dankzij het vuur dat iemand nauwkeurig in de gaten hield. Dankzij door vooruitgang in de techniek wordt de alambiek tegenwoordig aangedreven door de lichte druk van de stoom die vaak buiten het apparaat zelf aangemaakt word.

Extractie
Extractie ook wel extraheren genoemd. Dit vindt plaats in grote roestvrijstalen vaten waarin geperforeerde platen zijn gestapeld. Op deze manier worden de bloemen geplet of opeengehoopt zo kan het oplosmiddel (ether) vrij circuleren. Nadat de planten in het vat zijn gedaan worden de oplosmiddelen toegevoegd door middel van een ventiel en gaat men over tot het macereren. De planten worden verschillende keren in een oplosmiddel gespoeld dit is verschillend per plantensoort en wat voor oplosmiddel wordt gebruikt. Als het oplosmiddel verzadigt is met de geurstoffen dan word het te veel aan vocht er uit gehaald. Vervolgens gaat het naar een vacuüm geleider waar een gedeeltelijke distillatie plaatsvindt, na verdamping wordt het overblijfsel teruggesluisd. Op de bodem blijft een massa over die uit geurmoleculen, was en pigmenten bestaat. Dit mengsel wordt harsachtig genoemd en is afkomstig van droge planten en concrete als het van bloemen komt. Hars wordt direct in compositie' s gebruikt maar concrete ondergaat nog een behandeling. Concrete van bloemen is een dikke substantie waar was en paraffine in zitten, dit is onoplosbaar in alcohol. Het wordt verschillende keren in een pletmachine met alcohol gespoeld om de geurmoleculen op te lossen. De was wordt er al eerder uitgefilterd, het mengsel van concrete en alcohol wordt met een lichte druk gedistilleerd zodra de alcohol verdampt blijft de absolu over.

 Expression of koude persing
Een koude persing wordt gedaan bij citrusvruchten waar de essentiële olie uit de schil komt. De olie wordt als het ware geperst uit de schil. Dit wordt tegenwoordig uiteraard door machines gedaan maar vroeger met de hand. Deze methode" la spugna" had natuurlijk een veel lager rendement dan de machines van nu.

 

Enfleurage
Deze techniek werd al door de oude Egyptenaren gebruikt door bloemblaadjes op vet of olie te leggen, om die geur te absorberen. Parfumeurs konden profiteren van het feit dat bloemen ook na de pluk nog etherische olie produceren. In de 17e eeuw werd op grote schaal jasmijn gebruikt in Frankrijk. Glasplaten werden ingesmeerd met geprepareerd vet hierop werden de bloemblaadjes gelegd. Het vet werd opgelost in alcohol om de olie terug te winnen, deze methode wordt nauwelijks nog gebruikt.

Headspace-technologie of Levendebloemtechnologie
HeadspaceEr is nog een andere, recentere techniek waarmee geurende stoffen gebruiksklaar gemaakt worden voor de parfumindustrie: "headspace-technologie" of "levendebloemtechnologie".  Hierdoor wordt in theorie de reproductie van elke geur mogelijk, van een bloemengeur tot aan de geur van oude schoenen.
Men plaatst een geurig object, bijvoorbeeld een bloemknop, in een speciale doos die vacuüm wordt gezogen. De bloem scheidt zijn geur vacuüm af. Na ongeveer een half uur wordt de afscheiding afgezogen in een gaschromatograafmachine, die de moleculen in het afgegeven vocht nauwkeurig analyseert en meet.
Door nu dezelfde chemicaliën in dezelfde verhouding bij elkaar te zoeken en de dosering te vermenigvuldigen, kan de geur worden gereproduceerd in grote hoeveelheden. De techniek is nog nieuw, soms onbetaalbaar en kent nog veel problemen, maar het geeft parfumeuren nieuwe mogelijkheden om parfum te maken. Veel recente commerciële parfums bevatten geuren die op deze manier zijn gemaakt.
Headspace-technologie maakt geurreproductie van elke bloem mogelijk

 

Geuropbouw van parfum

De geuropbouw van parfum gebeurt in zogenaamd 3 noten:

De hoogste noot of topnoot is het meest vluchtige deel van de parfum. Hij verdampt in enkele seconden en houdt zo’n 20 minuten aan.

De middelste noot of hartnoot verbindt zich met de hoogste noot en geeft hem een extra dimensie. Het heeft enige tijd nodig om zich te ontwikkelen en houdt zo’n 2 à 3 uur aan.

De lage noot of basisnoot bepaalt de duur van de geur en is de basis van het parfum. Hij heeft zo’n half uur nodig om zijn geur te ontwikkelen en kan in het begin onaangenaam ruiken. De geur kan tot 6 uur aanblijven en is soms na maanden nog waarneembaar.

 

 

07:00 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.