21-12-08

Parfum

Met de feestdagen op komst zie je veel meer reklame voor parfum dan anders en ik denk dat tijdens deze periode ook meer parfum gekocht wordt. Een reden om me wat in deze materie te verdiepen.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van parfum is zo oud als de mens, maar niemand weet precies wanneer de parfumcultuur is ontstaan. In eerste instantie werden geuren gebruikt om de goden gunstig te stemmen, geuren hadden vroeger een zuiver godsdienstige waarde. Toen de mensen in het stenen tijdperk het vuur en dus de geur van brandend hout ontdekten droegen zij dit op aan de goden. Het woord ‘parfum’ is afkomstig van het Latijns ‘per fumum’, wat door rook betekent. Zelfs nu speelt het verbranden van geurende stoffen nog een belangrijke rol in religies.

 

egypteDe Egyptenaren waren de eerste die parfum gebruikten voor het persoonlijk genot, maar de productie ervan bleef voorbehouden aan priesters. Hiervoor was een speciaal laboratorium ingericht in tempels. Veel later mochten ook koninginnen en keizers gebruik maken van parfums. De Egyptenaren hadden de gewoonte hun overledenen te mummificeren en te balsemen met mirre en cassia (een soort kaneel). Ze kregen ook geurwater mee in hun graf voor het hiernamaals en dit gebeurde niet enkel bij hooggeplaatsten. Veertig jaar V.C. bereikt het parfumgebruik in Egypte (onder Cleopatra) haar hoogtepunt. Toen ze aan het eind van haar regeerperiode de macht dreigde te verliezen verleidde ze Julius Caesar met haar schoonheid en grote hoeveelheden parfum.

 

Het parfum kwam Griekenland binnen via de Phoeniciërs, het volk dat na de Egyptenaren de handel in het Middelands zeegebied domineerden. De vrouwelijke parfumeurs verbeterden de Egyptische technieken. De Grieken gebruikten ontzettend veel parfum en voor elk lichaamsdeel een ander geur. Ongeveer 640 V.C. oordeelde de dichter en politicus Solon dat het gebruik overdreven was en legde de verkoop van parfum aan banden. Maar dit mislukte, parfum bleef het best verkochte product. Het viooltje was de favoriete bloem van de Grieken en werd verkozen tot symbool voor de stad Athene.

 

Onder invloed van het Middenoosten  en Griekenland hechten de Romeinen ook al vrij snel veel belang aan het parfum. In het begin van het Romeinse rijk  werd parfum alleen bij religieuze handelingen en begrafenissen van hooggeplaatste personen gebruikt. Onder Nero vonden er als het ware parfumorgiën plaats. Toen Popea, de geliefde van Nero, overleed gebruikte hij meer wierrook dan de Arabische wereld in 1 jaar konden leveren. De Romeinen waren ook vindingrijk in het samenstellen van nieuwe geuren. Ze sprenkelden parfum op de vloeren en de muren en wreven er paarden en honden mee in. Tijdens feesten spoten fonteinen geparfumeerd water.

 

De opkomst van het christendom maakte een einde aan het parfumgebruik in het Middenoosten. Zowel in het dagelijkse leven als religieuze leven werd het als nutteloos beschouwd, maar de Arabieren hielden het parfum in stand. De volgelingen van Mohammed hielden vooral van muskus, maar ook van rozen en amber. Ze mengden de stof vroeger door de specie waarmee moskeeën werden gebouwd. Toen in de 10de eeuw de alambiek werd uitgevonden werden distillatietechnieken verbeterd.

alambiek

Door de Spanjaarden en de kruisvaarders kwam het parfum in Europa terecht. Catharina de Medici gaf de aanzet tot de parfumindustrie toen ze in de 16de eeuw Italië verliet en met de Franse kroonprins trouwde. Plotseling wilde iedereen handschoenen in geparfumeerd leder. De beste handschoenparfumeurs kwamen uit Grasse in Frankrijk. Grasse ontwikkelde zich als toonaangevende parfumstad en is nog steeds zeer bealngrijk.

 

Grondstoffen

Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Meestal wordt hiervoor alcohol gebruikt, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum ook een fixatiemiddel en 1 of meerdere kleurstoffen.

De geurstoffen zijn aromachemicaliën, etherische olie en/of andere geurende plantenextracten zoals tincturen, absolues, resinoïden en concrètes. Dierlijke geurstoffen zoals ambergrijs, muskus, civet en castroreum worden vrijwel niet meer gebruikt.

 

Ambergrijs is een wasachtige stof dat de potvis uitscheidt nadat hij inktvis heeft gegeten. De stof drijft in tropische zeeën, spoelt aan wal of zit vast in netten van vissers. Wil men de stof gebruiken dan dient men dit eerst 3 jaar te laten drogen. Aangezien de potvis bijna is uitgestorven is dit een zeer zeldzame stof geworden. Het amberachtige akkoord in parfum wordt tegenwoordig vrijwel altijd synthetisch tot stand gebracht en met behulp van plantenextracten nagebootst. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van de laudanum, een olieachtige hars uit de bladeren van de citrusstruik.

Muskus is afkomstig van het muskushert dat leeft in de Himalaya en Tibet. Een ander soort muskus wordt door de Amerikaanse bisamrat geleverd. Muskus is een zeer sterk ruikende substantie: 1 druppel kan wel 40 jaar geuren. Muskus komt van een levend mannelijk muskushert en wordt in de bronstijd uit de buikklier afgescheiden. Deze substantie is één van kostbaarste stoffen voor de bereiding van parfum.

CivetDe civet is een katachtige die leeft in Birma, Thailand en Ethiopië. Civet is een vettige stof die door een klier aan de anus wordt afgescheiden. De ruwe toestand waarin deze geur wordt afgescheiden is zeer onaangenaam, maar wanneer men deze substantie sterk verdund wordt de geur steeds aangenamer.

Castroreum, ook wel castor of bevergeil genoemd komt uit Canada en Siberië. De substantie die in de parfumwereld wordt gebruikt is een olieachtige roodbruine stof afkomstig van de klieren die zich in 2 blazen onderaan de buik, tussen de anus en het geslachtsorgaan, bevinden. Deze substantie werd al V.C. geïntroduceerd door Arabische parfumiers.

 

Islamitische parfumiers waren de eersten die rozenblaadjes van de Damascus distilleerden. Van de vele soorten rozen maakt de parfumindustrie slecht gebruik van 2 soorten: de Rosa centifolia (meiroos) afkomstig van Marokko en Grasse en de Rosa damacena die uit Bulgarije en Turkije komt. De rozen die men gebruikt moeten uiterst voorzichtig bewerkt worden. Omdat de zon hun grootste vijand is worden de bloemen voor zonsopgang geplukt. Rond 8u30 ’s ochtends bevat de roos de meest vluchtige stoffen. Voor 1 liter olie heeft men 5 ton bloemen nodig, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een identieke synthetische substantie te ontwikkelen.

JasmijnJasmijn grandiflorum is afkomstig uit midden Azië en Perzie en werd rond 1560 door de Spanjaarden naar Grasse gebracht, waar de bloem eind 19de, begin 20ste eeuw officiëel werd ingewijd. Net als de roos wordt de jasmijn voor zonsopgang geplukt om te voorkomen dat dauw en zon de bloemen aantasten. De bloemen worden van eind augustus tot oktober geoogst. De jasmijn is één van de meest gebruikte bloemen in de parfumindustrie, volgens parfumsamenstellers bestaat er geen enkel parfum zonder jasmijn. De geur van jasmijn wordt tegenwoordig aan de bloem onttrokken door vluchtige oplosmiddelen of met de enfleurage-techniek omdat tere bloemsoorten geen hoge temperaturen verdragen.
Ylang-ylang wordt de bloem der bloemen genoemd en vindt zijn oorsprong in Azië, maar komt tegenwoordig uit de Comoren en Madagascar. De Ylang-ylang is een hoge boom met kronkelige takken. De bloemen worden geplukt als ze goed geel zijn en wanneer de blaadjes rood beginnen worden. De geur ontwikkelt zich pas na 2 weken wanneer de bloemen open gaan. Als de bloemen worden geplukt worden ze meteen gedistilleerd. Eén boom levert per jaar 10 kg bloemen en er is 0,5kg nodig voor 1 gram olie. Het beroemdste parfum op basis van Ylang-ylang is Chanel N°5.

ylang ylang

De mimosa komt uit Australië en is begin 19de eeuw naar Europa gekomen. En bloeit van maart tot april in de bergen van les alpes maritimes. Zowel de bloem als het blad van deze plant worden verwerkt tot olie. Zodra de bloemen worden geoogst moeten ze binnen de 24 uur omdat de bloemen niet uit blaadjes maar uit meeldraden bestaat.

Bij lavendel denk je aan Frankrijk en de Provence. Vroeger werd lavendel heel veel gebruikt in de parfumindustrie, maar tegenwoordig is dat een stuk minder, dit komt doordat lavendel veel gebruikt wordt in wasmiddelen en toiletverfrissers. De authentieke lavendel die gebruikt wordt in de parfumindustrie kom je tegen in de Alpen en in Norfolk (GB). Lavendel wordt als zeer belangrijke geurnoot verwerkt in verschillende eau de toilettes zowel voor mannen als voor vrouwen.

De tuberoos komt uit Mexico en is in de 17e eeuw naar Grasse in Frankrijk gekomen. Op dit moment wordt deze tuberoos ook in India en in het Atlasgebergte van Marokko verbouwd. Hier bloeit hij het hele jaar door. Marokko is op dit moment de belangrijkste leverancier van de tuberozenolie. De olie van de plant wordt gewonnen uit de bloem en komt voor in circa 20% van de parfums. Het is een zeer kostbare olie.

Het Lelietje van dalen komt uit Europa, Azië en Noord Amerika. Hij bloeit al aan het einde van de winter en word in april geplukt, dan heeft hij het hoogtepunt van zijn bloei gehad. Het lelietje van dalen speelde vroeger een bescheiden rol in de parfumindustrie,omdat de olie niet kan worden verkregen door distillatie. Tegenwoordig kan de essence synthetisch verkregen worden, daardoor wordt hij nu ook veel meer gebruikt dan vroeger.

De Osmanthus is afkomstig uit oost China,India en Japan. Deze twee meter hoge struik wordt in China vereerd. De bloemen van deze struik worden gebruikt voor extractie, met behulp van een vluchtig oplosmiddel wordt uit de bloemen eerst het osmanthus concrete gewonnen. De volgende fase levert de etherische olie op. Voor Eén kilo etherische olie heb je drie kilo bloemetjes nodig. Soms wordt de olie ook verkregen door enfleurage maar dit is kostbaar en het is zeer intensief.

afrikaantjeDe soorten afrikaantjes die in de westerse parfumindustrie worden gebruikt zijn tagetes patula afkomstig uit Afrika en de tagetes glandulifera die in India groeit, deze worden tegenwoordig op grote schaal gekweekt in Italië, Frankrijk en Spanje. De etherische olie van de afrikaan wordt gewonnen door middel van waterdampdistillatie uit de gehele plant. De vers gewonnen olie is vloeibaar en donker van kleur, word hij aan het daglicht blootgesteld, dan verandert de consistentie, binnen korte tijd is het een taaie, vloeibare en harsachtige massa geworden. De bloem heeft een sterke geur, maar de olie een fruitige geur.

De geranium komt oorspronkelijk uit Syrië en Iran. Iedereen kent de geranium eigenlijk wel van de vensterbank thuis, maar hij wordt ook in de parfumindustrie toegepast. Zij hebben een hele bijzondere geur. De pelargonium capitatum of wilde Rozengeranium worden het meest gebruikt. De verschillende varianten hebben allemaal een kenmerkende geur, hoofdzakelijk wordt van de bloemen de essentiële olie gewonnen. Voornamelijk voor de bereiding van mannengeuren maar ook voor uniseks en vrouwengeuren. De bourbongeraniums worden voor de parfumindustrie als beste geraniumsoort beschouwd de laatste jaren wordt deze zeer succesvol gekweekt in Marokko en Algerije.

 

irisDe olie van de iriswortel heeft een viooltjesgeur, deze wordt gewonnen van de wortel van de plant en moet drie jaar drogen. De winning van deze olie is zeer kostbaar en de opbrengst gering. Er worden twee irissoorten in de parfumindustrie gebruikt en deze worden verbouwd in Marokko en de Florence. Andere planten waar de wortelstokken van worden gebruikt zijn de gemberplant,rubberstok en de valeriaanwortel. Door distillatie van de wortel ontstaat een mooie warme olie.

Vertiver komt oorspronkelijk uit het noorden van India en uit Indonesië. Hij kan een hoogte van twee meter bereiken, uit de wortels word de olie gewonnen en deze heeft een zware houtige geur en is prima te gebruiken als fixeermiddel. In 36% van de parfums maakt deze olie deel uit van de basisnoten. Vertivergras is in de loop der tijd een zeer belangrijke grondstof voor de parfumindustrie geworden. De roodbruine vloeibare essence wordt met behulp van waterdampdistillatie gewonnen.

 

Patchouli wordt verbouwd in Maleisië en Indonesië, hier heeft hij de naam pucha put. Het is Eén van de krachtigste plantensoorten in de parfumindustrie. De bladeren van deze plant worden gedroogd en gegist en daarna gedistilleerd om èèn kilo essence te produceren is 330 kilo pathouliblad voor nodig. Pathouli heeft een zeer sterke geur en is èèn van de beste fixeermiddelen. In 1/3 van alle parfums komt het wel voor.

Er zijn twee soorten viooltjes. In de parfumindustrie gebruikt men de victoria, deze geeft het beste extract. De parma deze is het makkelijkst te kweken de olie wordt geëxtraheerd van de bloem en het blad, maar dit is zeer kostbaar. Op dit moment worden de meeste viooltjesparfums uit synthetische stoffen samengesteld.

Uit de takken van de Mirte wordt een olie gewonnen die in kleine hoeveelheden gebruikt wordt. De boom is afkomstig uit het Middellandse zeegebied en was vroeger het symbool van gelukkige minnaars. De Romeinen gebruikten de vruchten en de takken voor de aroma in de wijn en de bladeren werden gebruikt voor het bad.

mirte


Tijm is en kleine heester met roze en lila bloemetjes. Tijm hoort tot de familie van de labiatae èèn van de meest uitgebreide families die de plantkunde rijk is. De lekkere tijmgeur is afkomstig van het blad, er zijn twee soorten tijm echte tijm (thymus vulgaris) en de wilde tijm (thymus serpyllum). Deze planten bestaan op hun beurt weer uit verschillende ondersoorten en die diverse soorten hebben weer verschillende geuren. De tijm die in de parfumerie wordt gebruikt is een citroengeur, Deze soort komt voor in Tunesië, Spanje en Italië. De geur wordt vaak in mannengeuren gebruikt.

Basilicum is een plantje dat deel uit maakt van de familie van de labiatae en is afkomstig uit Azië en het groeit hoofdzakelijk in het middellandse zeegebied. De cinnamomum heeft een beetje de geur van kaneel en de citriodorum heeft de geur van citroen.

Rozemarijn is een groenblijvende heester afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Het eerste parfum op basis van alcohol (eau de la reine de Hongrie) water van de koningin van Hongarije stamt uit 1370 ze gebruikte het niet alleen om lekker te ruiken maar ook voor haar rimpels. Tegenwoordig wordt de geur hoofdzakelijk voor mannengeuren en verfrissende sportieve geuren gebruikt.

Salie: De muskaatsalie wordt gebruikt in de parfumerie is afkomstig uit Azië en Zuid Europa. Het blad is groot en puntig, en de plant kan wel 1 meter hoog worden en groeit voornamelijk in rotsachtige gebieden. Zeer geschikt voor mannengeuren en sportieve eaux.

Munt is ook familie van de labiatae en groeit in gebieden met een gemakkelijk klimaat en voornamelijk op vochtige plaatsen. De etherische olie die gewonnen wordt, wordt hoofdzakelijk gebruikt in frisse en sportieve geuren.

 

Rozenhout is een kernhout van een altijd groen blijvende boom die voorkomt in de tropische regenwouden van Zuid Amerika, deze boom kan 35 meter hoog worden. De zoete maar ook houtachtige ruikende olie doet denken aan de geur van rozen en lelies,maar het is geen familie van elkaar. Uit de spaanders van het rozenhout wordt met behulp van waterdampdistillatie etherische olie gewonnen.

sandelhoutSandelhout is afkomstig uit India (karnataka) en Indonesië. In heel veel parfums is sandelhout verwerkt. Het hout en de wortels worden met behulp van stoom gedistilleerd. Sandelhout is èèn van de kostbaarste ruwe materialen die worden gebruikt in de parfumindustrie. Deze boom is een parasiet, hij klemt zich vast aan andere bomen. Tegenwoordig zijn deze wouden, waar het sandelhout groeit beschermt.

Eikenmos is een korstmos van de eik,spar en andere bomen,dit mos leeft vooral in bergachtige gebieden van Europa tot Noord Afrika. Het eikenmos wordt in de winter of in het vroege voorjaar geplukt de geur mengt zich goed en is een goed fixeermiddel. In 1/3 van de parfums word het verwerkt.

Kaneel is sinds de 16e eeuw kaneel een geliefde specerij die afkomstig is uit Indonesië en Maleisië. Het is een groenblijvende boom die 13 meter hoog kan worden. Kaneel wordt in de parfumindustrie gebruikt als essentiële olie. Dit wordt uit de bast van de boom gewonnen, de olie is onmisbaar in oosterse geuren.

 

Wierook is een struikgewas die groeit in Somalië en Zuid Arabië. De olie van deze struik wordt verkregen door distillatie en als hoofdnoot gebruikt. De hars die na extractie overblijft is zwaarder van geur en wordt gebruikt als basisnoot in oosterse en houtachtige composities. Zeker 13% van de moderne parfums bevat wierookhars.

Benzoëboom is een struik die groeit in Laos, Java en Vietnam en het kan een lengte krijgen van 20 meter hoog. Bij de benzoëboom gaat het om de geurstof uit het hars, het hars wordt verkregen door een inkeping in de stam. Als de inkeping gemaakt is, dan komt als eerste een geelwit sap naar buiten en daarna een roodachtige afscheiding die tot een vaste massa wordt geperst : het hars. Het hars wordt door extractie met behulp van een oplosmiddel als basisnoot gebruikt om de compositie van het parfum af te ronden.

galbanumGalbanum is een grasachtige plant is afkomstig uit Iran. Dit gomhars komt ook vrij door middel van inkeping in de stam. Na distillatie met stoom of een oplosmiddel zorgt dit gomhars voor een groene noot.

Laudanum is struikgewas is afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Deze zoete olieafscheiding wordt druppelsgewijs gewonnen uit de bladeren van de citrusroos. De geur lijkt op de olie van ambergrijs en wordt daar vaak mee verward. Gomhars is een belangrijk fixeermiddel en komt in 33% van de moderne parfums voor.

Gomextract van de mirreboom is afkomstig uit Somalië, Arabie en Ethiopië. In parfum zorgt mirre voor een balsemachtige en het is een prima fixeermiddel. De olie zorgt voor een geurnoot die doet denken aan de geur van onderhout. Circa 7% van de moderne parfums heeft mirre als hoofdbestanddeel.

Styrax is een hars afkomstig van de amandelboom deze is afkomstig uit Turkije, Syrië en Iran. Het is een zeer traag groeiende boom die een hoogte kan bereiken van 12 tot 15 meter. Bij verwondingen aan de bast komt styraxbalsem vrij. Met behulp van oplosmiddelen wordt eerst styraxresinoid aan de balsem onttrokken en daarna door middel van distillatie de olie gewonnen. Ze wordt vaak als fixeermiddel in de basisnoot van kostbare geurcomposities gebruikt. In de loop der tijd is styrax met zijn vanillegeur en zijn zweem gras in de parfumindustrie een bijna onmisbare substantie geworden.


 De aardbei die wij allemaal kennen om te eten wordt niet gebruikt voor de parfumindustrie maar wel de bosaardbei. Hij wordt meestal samen met andere rode vruchten gebruikt, zoals de rode bes en de framboos deze groeien in het wild in het bos en het wordt niet hoger dan 30 centimeter. De vrucht is eetbaar maar het blad word gebruikt voor potpourri en parfum, voordat je de blaadjes wilt gebruiken moeten ze eerst worden gedroogd, zodat de giftige stoffen verdwijnen.

Citroen,sinaasappel,mandarijn,grapefruit en bergamot geven allemaal een essentiële olie door persing van de olie uit de schil. Deze olie wordt gebruikt als hoofdnoot en heeft een verfrissend effect.

nootmuskaatNootmuskaat groeit op de Molukken, India en Sri Lanka. Dit is een altijd groenblijvende boom die 18 meter hoog wordt. De verse vrucht die aan de boom groeit is zo groot als een abrikoos. De schil (foelie) van de vruchten en de noot worden alle twee gebruikt in de parfumindustrie.

Vanille behoort tot de familie van de orchideeën, het zijn klimmende orchideeën en hij kan een hoogte van 15 meter bereiken. Hij komt uit Mexico, Azië en Afrika. In de parfumwereld wordt uitsluitend de echte vanille gebruikt, omdat het uit kleine hoeveelheden bestaat. De vanille voor parfums wordt uit de peulen van de vanilleplant gewonnen. Ze moeten samen met de zaden weken in alcoholen hieruit wordt de olie geëxtraheerd.

 

Kardemonzaad: Elettaria cardamomum: Kardemon wordt verbouwd in Zuid India, China en Sri Lanka het zijn struiken die een hoogte van 2,5 meter bereiken. De etherische kardemonolie die ze gebruiken in de parfumindustrie wordt uit de zaden van de plant gewonnen, dit met behulp van waterdampdistillatie. Kardemonpeulen die worden geoogst voordat de zaden rijp zijn, leveren olie op van hoogwaardige kwaliteit.

Peper: Piper nigrum: Deze plant is afkomstig uit India, Maleisië en Sri Lanka. De bessen van de klimplant worden in verschillende groeifases geplukt vervolgens worden ze gedroogd en word er olie van gewonnen.

Koriander: Coriandrum sativum: Dit kruid is afkomstig uit de Oekraïne, Hongarije en Marokko. De etherische olie wordt gewonnen door middel van distillatie van de zaden en het heeft een kruidige, pikante noot.


Komijn is afkomstig uit het Middellandse zeegebied en India het gedroogde zaad wordt gedistilleerd zodat een etherische olie ontstaat. De olie heeft een conifeerachtige, houtige aroma en hij word in kleine hoeveelheden toegepast want de geur is erg overheersend.

Fenegriek is afkomstig uit India en klein Azië. Dit kruid speelde een belangrijke rol in de islamitische parfumbereiding in de oudheid. Door extractie van de zaden ontstaat een harsachtige olie. De geur wordt niet zoveel meer gebruikt maar doet denken aan walnoot en selderij.

De tonkaboon, afkomstig uit Guyana en Brazilië. De pitten van de vrucht van dit kruid wordt door extractie tot etherische olie gemaakt die als basisnoot dient in tabakachtige en oosterse composities.

 

Productieprocessen

Distillatie

Dit principe is gebaseerd op het verdampen en condenseren van vloeistoffen. De bloemen, kruiden, blaadjes,  takken, wortels en mos worden in water gekookt (dit wordt gedaan in een alambiek). Door het koken verdampt de etherische olie als we het hierna weer laten afkoelen blijft de olie drijven, deze olie wordt verzameld.
Door dit steeds te herhalen krijg je een steeds geconcentreerder olie. Vanaf de 19e eeuw is dit proces verbeterd door stoomdistillatie waarbij de stoom condenseerde via nauwe pijpen die door koud water liepen. De vroegere distilleerapparaten werden op stenen geplaatst en deden hun werk dankzij het vuur dat iemand nauwkeurig in de gaten hield. Dankzij door vooruitgang in de techniek wordt de alambiek tegenwoordig aangedreven door de lichte druk van de stoom die vaak buiten het apparaat zelf aangemaakt word.

Extractie
Extractie ook wel extraheren genoemd. Dit vindt plaats in grote roestvrijstalen vaten waarin geperforeerde platen zijn gestapeld. Op deze manier worden de bloemen geplet of opeengehoopt zo kan het oplosmiddel (ether) vrij circuleren. Nadat de planten in het vat zijn gedaan worden de oplosmiddelen toegevoegd door middel van een ventiel en gaat men over tot het macereren. De planten worden verschillende keren in een oplosmiddel gespoeld dit is verschillend per plantensoort en wat voor oplosmiddel wordt gebruikt. Als het oplosmiddel verzadigt is met de geurstoffen dan word het te veel aan vocht er uit gehaald. Vervolgens gaat het naar een vacuüm geleider waar een gedeeltelijke distillatie plaatsvindt, na verdamping wordt het overblijfsel teruggesluisd. Op de bodem blijft een massa over die uit geurmoleculen, was en pigmenten bestaat. Dit mengsel wordt harsachtig genoemd en is afkomstig van droge planten en concrete als het van bloemen komt. Hars wordt direct in compositie' s gebruikt maar concrete ondergaat nog een behandeling. Concrete van bloemen is een dikke substantie waar was en paraffine in zitten, dit is onoplosbaar in alcohol. Het wordt verschillende keren in een pletmachine met alcohol gespoeld om de geurmoleculen op te lossen. De was wordt er al eerder uitgefilterd, het mengsel van concrete en alcohol wordt met een lichte druk gedistilleerd zodra de alcohol verdampt blijft de absolu over.

 Expression of koude persing
Een koude persing wordt gedaan bij citrusvruchten waar de essentiële olie uit de schil komt. De olie wordt als het ware geperst uit de schil. Dit wordt tegenwoordig uiteraard door machines gedaan maar vroeger met de hand. Deze methode" la spugna" had natuurlijk een veel lager rendement dan de machines van nu.

 

Enfleurage
Deze techniek werd al door de oude Egyptenaren gebruikt door bloemblaadjes op vet of olie te leggen, om die geur te absorberen. Parfumeurs konden profiteren van het feit dat bloemen ook na de pluk nog etherische olie produceren. In de 17e eeuw werd op grote schaal jasmijn gebruikt in Frankrijk. Glasplaten werden ingesmeerd met geprepareerd vet hierop werden de bloemblaadjes gelegd. Het vet werd opgelost in alcohol om de olie terug te winnen, deze methode wordt nauwelijks nog gebruikt.

Headspace-technologie of Levendebloemtechnologie
HeadspaceEr is nog een andere, recentere techniek waarmee geurende stoffen gebruiksklaar gemaakt worden voor de parfumindustrie: "headspace-technologie" of "levendebloemtechnologie".  Hierdoor wordt in theorie de reproductie van elke geur mogelijk, van een bloemengeur tot aan de geur van oude schoenen.
Men plaatst een geurig object, bijvoorbeeld een bloemknop, in een speciale doos die vacuüm wordt gezogen. De bloem scheidt zijn geur vacuüm af. Na ongeveer een half uur wordt de afscheiding afgezogen in een gaschromatograafmachine, die de moleculen in het afgegeven vocht nauwkeurig analyseert en meet.
Door nu dezelfde chemicaliën in dezelfde verhouding bij elkaar te zoeken en de dosering te vermenigvuldigen, kan de geur worden gereproduceerd in grote hoeveelheden. De techniek is nog nieuw, soms onbetaalbaar en kent nog veel problemen, maar het geeft parfumeuren nieuwe mogelijkheden om parfum te maken. Veel recente commerciële parfums bevatten geuren die op deze manier zijn gemaakt.
Headspace-technologie maakt geurreproductie van elke bloem mogelijk

 

Geuropbouw van parfum

De geuropbouw van parfum gebeurt in zogenaamd 3 noten:

De hoogste noot of topnoot is het meest vluchtige deel van de parfum. Hij verdampt in enkele seconden en houdt zo’n 20 minuten aan.

De middelste noot of hartnoot verbindt zich met de hoogste noot en geeft hem een extra dimensie. Het heeft enige tijd nodig om zich te ontwikkelen en houdt zo’n 2 à 3 uur aan.

De lage noot of basisnoot bepaalt de duur van de geur en is de basis van het parfum. Hij heeft zo’n half uur nodig om zijn geur te ontwikkelen en kan in het begin onaangenaam ruiken. De geur kan tot 6 uur aanblijven en is soms na maanden nog waarneembaar.

 

 

07:00 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-07

Verzorging van de handen

De handen zijn samen met het gezicht de lichaamsdelen die het meest worden blootgesteld aan vervuiling en zonnestralen. Het regelmatige gebruik van handcrème is dan ook geen overbodige luxe, vooral voor mensen die met hun handen werken.

De nagels zijn gevormd door keratine, een substantie die ook de basis vormt van huid, hoofd- en lichaamshaar. De nagel bestaat uit verschillende delen: het halve maantje, de roze nagelplaat en de losse nagelrand. De onzichtbare delen zijn de matrix en het nagelbed. De nagels bestaan uit dood hoornmateriaal en groeit vanuit het nagelbed. Tussen de huid waar de nagel op rust, de nagelplaat en de huid bevindt zich een dunne huidlaag die een goede afgrenzing vormt met de buitenwereld. Het steeds terugschroeven van de nagelriem geeft een verhoogde kans op infecties. De nagels van de vingers groeien gemiddeld 3 millimeter per maand, terwijl de teennagels slechts 0,5 tot 1 millimeter per maand groeien en er dus ongeveer een jaar over doen om zichzelf te vernieuwen.

Waar kijkt een man als eerste naar bij en vrouw? Natuurlijk naar de borsten, de billen en de ogen, maar de handen scoren ook hoog. Mannen blijken er een eigen mening op na te houden hoe ze de handen van vrouwen het liefst zien. Dat de nagels van een vrouw schoon en verzorgd zijn is een eerste voorwaarde, daarna moeten de nagels een natuurlijke uitstraling hebben en geen schreeuwerige kleuren. Dan kan je nog zulke mooie benen, geweldige borsten, een man knapt af op onfrisse nagels.

De meeste vrouwen besteden meer aandacht aan hun gezicht dan aan hun handen, terwijl de handen het toch harder te verduren krijgen, ze zijn de hele dag in de weer, komen in contact met allerlei weersomstandigheden en reinigingsmiddelen. De huid van je handen is dunner dan de huid van de rest van je lichaam en ook een beschermd onderhuids vetlaagje ontbreekt. Als je je handen onvoldoende verzorgt zouden ze misschien nog eerder dan je gezicht je leeftijd kunnen verraden. Gebruik daarom iedere keer wanneer je je handen gewassen hebt of wanneer ze werden blootgesteld aan reinigingsproducten een verzachtende crème. Ook elke ochtend als je opstaat en ’s avonds voor je gaat slapen. Zo voorkom je dat de huid te snel uitdroogt en sneller veroudert. Tijdens de wintermaanden is het nog belangrijker de handen te verzorgen. Je kan ze een badje geven met amandel- of tarwekiemolie om kloven te vermijden.  Ben je veel buiten, gebruik dan in de zomer een crème met zonnefilter, want UV-licht is de grootste huidverouderaar. Zo verminder je ook de kans op ouderdomsvlekken op latere leeftijd.

00:15 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-07

Yoga

Yoga

Yoga is ca 5000 jaar geleden in India ontstaan en is waarschijnlijk de oudste levensleer die er bestaat.  Volgens de yogaleer is evenwicht synoniem voor gezondheid, bestaat dit evenwicht niet, dan spreekt men over ziekte. 

Omstreeks 400 v.C. schreef de Indische geleerde en filosoof Patanjali een omvangrijk boek vol regels, de yogasautra’s.  Deze bestaan uit 195 afzonderlijke grondbeginselen die ook sutra’s worden genoemd.  Hieruit ontstonden in de loop der eeuwen verschillende yogascholen die tegenwoordig volledig gelijkwaardig naast elkaar bestaan.  In de meeste scholen wordt meestal dieper ingegaan op de afzonderlijke aspecten van yoag, in hartha-yoga op het lichamelijk, in raya-yoga op de meditatie en in karma-yoga op het ‘onbaatzuchtige handelen om te dienen.’  Yoga bestaat uit 8 verschillende geledingen: gedragsregels, zelfdiscipline, lichaamshouding, ademhaling, beheersing van de zintuigen, concentratie, meditatie en ontspanning die ten slotte tot verlichting leidt.

Yoga is een filosofie die op het geheel is gericht.  De fysieke oefeningen of de asana’s eisen de inzet van de gehele mens en hebben daarom ook uitwerking op het geheel: het lichaam, de geest en de ziel.  Het positieve effect van yoga is dat uw lichaam beweeglijker en stabieler wordt omdat de spieren sterker worden dan ooit tevoren.  Yoga is goed voor de bloedsomloop waardoor u zich minder slap zal voelen.  U leert gezonder en efficiënter te ademen en neemt hierdoor meer zuurstof op.  De doorbloeding van de inwendige organen wordt beter  en u komt innerlijk tot rust.

Het eindpunt van yoga is verlichting en definiteve genezing.  In de traditionele yogaleer is niemand echt gezond voordat hij de toestand van verlichting heeft bereikt.  Elke oefening heeft gevolgen voor specifieke organen en lichaamsdelen en een verschillende uitwerking op zowel lichamelijk als psychisch vlak.  Het regelmatig beoefenen van yoga houdt het lichaam flexibel, de spieren krachtig, de gewichten soepel en verbetert hun onderlinge samenwerking. 

Niet alle oefeningen hebben dezelfde uitwerking:

Staande oefeningen versterken: de beenspieren, de bekkenspieren, de wervelkolom, het evenwichtsgevoel, de lichaamshouding.

Zittende oefeningen versterken: de wervelkolom, de spijsverteringsorganen, de longen, ontspanning, het concentratievermogen.

Liggende oefeningen versterken: de buikspieren, de rugspieren, het uithoudingsvermogen, het doorzettingsvermogen.

Naar achter buigende oefeningen versterken: de wervelkolom, de nek, de borst- en schouderspieren, de ademhalingsspieren, de schildklier, de lever, de nieren, de lichaamshouding.

Naar voren buigende oefeningen versterken: de rugspieren, de bloedsomloop, de benen, de buikorganen, het lymfevatenstelsel.

Oefeningen met draaiingen versterken: de rugspieren, de borstspieren, de zenuwen, de spijsverteringsorganen en het lymfvatenstelsel.

Bij enkele yogaoefeningen ontstaat er door de beweging van de spieren en door de veranderde positie van de beenderen een hogere druk op bepaalde organen waardoor deze een intensieve inwendige massage ondergaan.  Hierdoor worden spieren en gewrichten bevrijd van afzettingen en wordt de functie van de spijsvertering gestimuleerd.  De inwendige massage is met name belangrijk voor het lymfvatenstelsel en de aders omdat deze afhankelijk zijn van de druk en beweging die van buiten komt om vloeistoffen te kunnen transporteren. 

Neem na de yogaoefeningen altijd een lange rustpauze in acht zodat de zuiveringsorganen van het lichaam (nieren, longen, lever en darmen) de geproduceerde afvalstoffen in alle rust kunnen verwerken.  Drink veel water om de nierfunctie te ondersteunen.

Net als acupunctuur maakt yoga gebruik van de zogezegde meridianen.  Deze levensenergiestromen verlopen in vaste banen vlak onder de huid zowel als diep in het lichaam.  Er bestaan 14 hoofdmeridianen die allen met een orgaan verbonden zijn.  Als de energie in één van deze meridianen gebrekkig stroomt wordt dit orgaan ziek.  Yoga stimuleert niet alleen de spieren, maar ook de energiestroom in de meridianen die zorgen voor de voedselvoorziening van de organen.

Bij elke oefening wordt verwacht dat u goed naar uw lichaam luistert, dit vereist niet alleen dat u zich op uw ademhaling en hartslag concentreert zodat er op een bepaald moment heel bewuste, rustgevende en verheffende gedachten zullen ontstaan en krijgt u op die manier meer gevoel in uw lichaam.  Uw lichaam kennen is de beste manier om ziekten en aandoeningen te voorkomen. 

 

Yoga1

De 8 geledingen

Gedragsregels: het leven mag niet in teken gesteld worden van consumeren en bezit, maar van open en eerlijk leven zonder verslaving en afhankelijkheid en geen geweld te gebruiken. 

Zelfdiscipline: innerlijke rust, reinheid en ascese waren de belangrijkste onderdelen van de yoga in vroege tijden.  Zelfdiscipline moet altijd het resultaat zijn van een geleidelijk groeiende bewustwording van slechte levensgewoonten, maar mag niet het gevolg zijn van schuldgevoel of fanatisme.  Echte zelfdiscipline komt dus vanbinnen en ontwikkelt zich geleidelijk tijdens de yoga.

Lichaamshouding: yoga kent een groot aantal oefeningen en variaties die bijna alle lichaamsdelen in alle mogelijke houdingen brengen.  Ze zijn gebaseerd op ca 100 basishoudingen.  Al deze houdingen hebben tot doel de energiestromen in het lichaam in beweging te zetten.

Ademhaling: Als we op de juiste manier (wat de meeste mensen niet doen) ademhalen kunnen we nog beter kunnen leven.  Er bestaat een natuurlijke ademhaling waarvan het hele lichaam profiteert.  In yoga is deze ademhaling zeer belangrijk.  Alleen de volledige ademhaling garandeert dat u de volledige longinhoud benut, en alleen zo worden alle lichaamsdelen van voldoende zuurstof voorzien en worden de organen gezuiverd doordat alle afvalstoffen worden afgevoerd.  De volledige ademhaling bestaat ui 3 onderdelen die vloeiend in elkaar overgaan: de buik- en middenrifademhaling, de ribben- of flankenademhaling en de borst- of bovenlichaamsademhaling.  Begin daarom elke yogasessie met ademhalingsoefeningen, zo vergroot u de uitwerking van de oefeningen. 

Beheersing van de zintuigen: yoga moet u steeds in een rustige omgeving beoefenen.  Tijdens de oefeningen houdt u de ogen dicht zodat u zich beter kan concentreren op uw lichaam en op uzelf zonder dat uw zintuigen u afleiden.  Ook beelden die van buitenuit komen (in ons onderbewustzijn) moeten worden uitgeschakeld.  Het is echter niet de bedoeling uw zintuigen te onderdrukken, maar wel om ze om te leiden of te transformeren.  Negatieve gedachten moeten door positieve vervangen worden.  Bij dit proces kan meditatie een goede hulp zijn.

Concentratie: Concentratie is een van de belangrijkste peilers die bijdragen aan het succes dat uit de yoga-oefeningen voortvloeit, maar het is niet altijd even makkelijk.  Het doel van concentratie is heel kalm te worden en gevoelens en gedachten volledig uit te schakelen, alleen op deze manier slagen we erin onszelf van binnen te zien.  Als u erin slaag om de elementen beweging, ademhaling en concentratie met elkaar te verbinden, dan zal u merken dat uw gedachten tot rust komen waardoor u zelfbewuster en zelfzekerder zal worden.  De energiebanen in lichaam, geest en ziel gaan een eenheid vormen, stressreacties komen minder vaak voor en u gaat positief denken.  De meest gebruikte concentratievorm in yoga wordt met gesloten ogen uitgevoerd en is op het zogenaamde ‘derde oog’ gericht.  Bij veel yogascholen zijn ook andere concentratiepunten populair zoals de kruin, de navel en het hart.  Alleen u kunt bepalen op welk punt u zich het liefst wil concentreren.  Alleen door uiterste concentratie is meditatie mogelijk!

Meditatie: Het centrale punt van de meditaite in yoga is de mantra, het meditatie- of concentratiewoord.  Mantra’s worden als instrument gezien waarmee men de geest kan beïnvloeden.  Het woord mantra bestaat uit ‘man’=geest en ‘tra’= projectie en kan dus als de projectie van de geest worden vertaald.  Mantra’s zijn een hulpmiddel om de geest te bevrijden uit onproductieve gedachtenketens en hem in het middelpunt te plaatsen om zo een hogeer bewustzijnsniveau te bereiken.  Pas wanneer we onze gedachten kunnen loslaten ontstaat er een gevoel van inwendige stilte en oplettendheid.  U kunt een mantra zowel tijdens de yoga als meditatie opzeggen, zingen of denken, het enige belangrijke is dat u zich op deze mantra concentreert.  Bij een mantra is de klank vaak belangrijker dan de inhoud omdat de vibratie ervan de meridiaanpunten van het gehemelte stimuleert.  ‘Sat nam’ is een populaire  mantra, ‘sat’ betekent waarheid en ‘nam’ betekent identiteit.  Houd er wel rekening mee dat meditatie niet altijd onmiddellijk lukt, volhouden is hier de boodschap.  Sluit elke oefening met meditatie af omdat de oefeningen de linkerhelft van de hersenen stimuleren en de meditatie de rechterhelft van de hersenen. 

Ontspanning en verlichting: de verlichting is het eigenlijke doel van yoga, het is de absolute bevrijding van uw eigen ik.  Om deze toestand te bereiken moet u veel en lang oefenen en steeds weer staan concentratie en meditatie centraal.  De meest gebruikte ontspanningshouding is de ‘savasana’ of de lijkenhouding.  In deze houding moet u proberen alles achter u te laten. 

 

‘Asana’ stamt uit het Sanskriet en wordt voornamelijk voor yoga-houdingen en –bewegingen gebruikt.  Het woord betekent echter dan u met een rechte rug zit, maar wel in een makkelijke houding.  Er zijn verschillende asana’s en ze hebben de meest uiteenlopende uitwerking op afzonderlijke lichaamsdelen, daarom is een evenwichtig programma van groot belang.  Alleen zo kan de gehele mens (lichaam, geest en ziel) door yoga gestimuleerd worden.  In het begin bestaat elke yoga-oefening uit 4 stappen die onderling verschillen en in de juiste volgorde moeten worden uitgevoerd. 

Stap 1: Ga in de basishouding staan, liggen, zitten of knielen

Stap 2: Breng uw lichaam voor de oefening in de juiste houding

Stap 3: Blijf in deze houding en concentreer u hierop.  U mag zelf bepalen hoelang deze stap duurt, uiteraard speelt de lichamelijke conditie hierbij een belangrijke rol.

Stap 4: Keer geleidelijk aan terug naar de oorspronkelijke positie.

Let bij elke oefening op uw ademhaling en het ritme hiervan.  In sommige asana’s wordt aangegeven hoe u precies moet ademen, probeer dit zo goed mogelijk op te volgen.  U mag het lichaam niet overbelasten, dwz ga tot het uiterste zonder te forceren.  Ga nooit tot aan uw grenzen!

Elke oefening moet prettig zijn. In het begin zal u dat verrassen aangezien u het gevoel zal krijgen zo stijf als een plank te zijn, maar zienderogen zal u merken dat uw beweeglijkheid toeneemt, maar in yoga gaat er niet alleen uw beweeglijkheid op vooruit, maar ook uw psychische toestand. Yoga leidt tot harmonie van de gehele mens.  Herhaal de oefeningen zo vaak tot u de ‘choreografie’ ervan goed onder de knie heeft, alleen door veel te oefenen ontstaat er een vast bewegingsmechanisme. Met yoga bereikt u een natuurlijke beweeglijkheid.

00:15 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-02-07

Hotstonemassage

hotstone

Hotstonemassage is een massage met ’hete’ stenen, maar eigenlijk gaat het niet om hete stenen maar om warme stenen.  De temperatuur van de stenen ligt om en bij de 45°C.  Om de stenen op te warmen en warm te houden wordt een heater gebruikt waarbij de stenen in het water liggen.  De hotstonemassage wordt in het algemeen gegeven met afgeronde basaltstenen, dit zijn vulkanische stenen die door invloed van water en zand door de jaren en eeuwen heen glad gepolijst zijn.  De grootte van de stenen varieert van 2 centimeter tot 12 centimeter.  Basalt is het beste materiaal voor hotstonemassage omdat de stenen de warmte langer vasthouden en deze op een natuurlijke manier aan het lichaam doorgeven.  Basalt is paramagnetisch, wat wil zeggen dat de steen wordt aangetrokken door een magnetisch veld, het verhoogt de energie en is donductor van subtiele energieën. 

Sinds de mens op aarde is worden stenen gebruikt als gereedschap en als hulpmiddel, maar ook als verwarming tijdens koude nachten.  Eerst liet men ze in vuur opwarmen waarna ze onder een deken van huid of bladeren dienst deden als verwarming.  Langzaam aan werden stenen voor andere toepassingen gebruikt.  De Grieken en Romeinen gebruiken in de badhuizen stenen om elkaar te masseren.  Hooggeplaatste lieden werden ermee gemasseerd omdat spierpijn, ongemakken  en kwetsuren hierdoor afnamen.  Maar ook door de Inca’s, de Indianen, de maöries en vele andere culturen werd deze massagevorm gebruikt.  Warme stenen werden gebruikt tijdens de rituelen.  In de oosterse cultuur werden warme stenen gebruikt ter voorkoming van ziekten en aandoeningen, hier werden de stenen op de acupunctuurpunten en energiepunten geplaatst en over de meridiaanbanen gestreken.

Sinds kort is de massage met warme stenen ook bij ons gekend onder de namen: hotstonemassage, lavastone, yoastone of LaStone.  Zo zijn er verschillende technieken en zal de behandeling ook afhangen van de masseur of schoonheidsspecialist die de massage toepast, eventueel gecombineerd met andere massagetechnieken.

Om te beginnen worden er enkele stenen op en naast u gelegd om het lichaam te laten wennen aan de warmte.  Vervolgens wordt het lichaam met olie ingewreven om de stenen goed te laten glijden.  De massage bestaat voornamelijk uit rustige cirkelvormige bewegingen, door de combinatie van warmte en beweging (thermodynamica) wordt het spierweefsel in de diepte gemasseerdwat de massage of behandeling veel effectiever maakt.  Hiermee draagt de hotstonemassage bij aan het zelfherstel van het lichaam, worden afvalstoffen afgevoerd, ontgift het lichaam, worden de organen gestimuleerd en wordt het lichaam opnieuw in balans gebracht.  Het stimuleert ook de chakra’s en ondersteunt alle niveau’s van healing doordat het de emotionele, mentale en fysieke anergieën harmoniseert. 

Hotstonemassage wordt gebruikt tegen stress, spanningen, blokkades, spierproblemen, zenuwpijnen, fibromalgie, gewrichtsproblemen zoals artrose of reuma, spijsverteringsproblemen, voorhoofdsholte- en kaakholte-ontsteking, luchtwegen ontsteking en slechte doorbloeding.  Helaas is deze massage niet voor iedereen geschikt, mensen met burnout, ontstekingen, besmettelijke huidaandoeningen, psoriasis, trombose, kanker, koorts, vermoeidheid en uitputting wordt ten zeerste afgeraden deze massage te laten toepassen.  Ook mensen die bepaalde medicijnen en geestverruimende middelen gebruiken zoals pijnstillers, antidepressiva, antibiotica of penicilline, ontstekingsremmers, alcohol of andere drugs kunnen deze massage beter even uitstellen.

00:15 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-07

Anticonceptie

Om zwangerschap te voorkomen bestaan er verschillende methoden: de pil, een ring, een hormoonpleister, de prikpil, een hormoonstaafje in de bovenarm, verschillende soorten spiralen, timing door temperaturen en urinetesten en mannen- en vrouwencondooms.

Anticonceptie betekent het tegengaan van de conceptie op bevruchting.  Dit kan op verschillende manieren: door toediening van stoffen die voorkomen dat eicellen uitrijpen en de eisprong optreedt (pil), door ervoor te zorgen dat zaadcellen de eicellen niet kunnen bereiken (condoom), door geen gemeenschap te hebben tijdens de vruchtbare periode (timen) of door geen zaadlozing in de schede te hebben (coïtus interruptus) of door te voorkomen dat een bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt (spiraaltje).

Niet alle methoden zijn voor iedereen geschikt, in ongeveer 10% van de gevallen is de gekozen methode niet de meest ideale.  Stel u, bij de keuze van een anticonceptiemiddel, de vraag hoelang u dit middel wil gebruiken, wat de voor- en nadelen zijn en welke bijwerkingen dit middel kan hebben.

 

Hormonale methoden

Bij de hormonale methoden worden hormonen die zorgen voor de eisprong onderdrukt, bij deze anticonceptie kunnen we 2 groepen onderscheiden:

Combiantiemiddelen met oestrogenen en progestagenen: de pil, de ring en de pleister.

Deze middelen bootsen de menstruatie na, de oestrogenen zorgen voor de regelmaat van het vloeien, deze bloeding lijkt op menstruatie maar wordt onttrekkingsbloeding genoemd.

De pil moet u elke dag, liefst op een vast tijdsstip, innemen gedurende 21 of 22 dagen en daarna een stopperiode inlassen van maximum 7 dagen.  De pil doorslikken zonder stopperiode is mogelijk, maar hangt af van de samenstelling van de pil die u gebruikt.  De meeste pillen zijn éénfasepillen: elke pil heeft dezelfde samenstelling, twee- en driefasepillen hebben twee of drie samenstelling na elkaar, bij deze soort pil moet u dus goed op de volgorde letten.

De pil

De ring geeft in de schede een constante hoeveelheid hormonen af en kan 3 weken blijven zitten, daarna is er een stopweek.  U kunt de ring gemakkelijk zelf inbrengen en weghalen, het is mogelijk zowel met als zonder ring gemeenschap te hebben, maar u mag de ring niet langer dan 3 uur uitlaten.

De anticonceptiepleister geeft een constante hoeveelheid hormonen af aan het lichaam.  Hij moet eenmaal per week worden vervangen en er is ook een stopweek.  De pleister kan overal op de huid worden geplakt, behalve op de borsten.

Voordelen:

Deze methoden zijn betrouwbaar, er is minder bloedverlies, eventueel minder premenstruele klachten.

Nadelen:

Meer kans op hart- en vaatziekten, vooral in combinatie met roken, veneuze trombose, vooral in de eerste maanden na het starten, mogelijk lichte stoornissen in suikerstofwisseling, geringe verhoging van de bloeddruk, goedaardige aandoeningen van de lever, verhoogde kans op borstkanker.

Middelen met allen progestagenen: de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, het

hormoonspiraal.

Bij het gebruik van deze middelen die alleen progestagenen afgeven is er meestal geen menstruatiecyclus meer herkenbaar, 1/3 van de vrouwen heeft helemaal geen bloedverlies meer, bij 1/3 is er nog wel een menstruatiecyclus te merken maar zij hebben minder bloedverlies en bij nog 1/3 is het bloedverlies niet te voorspellen, wat hinderlijk wordt gevonden.  Ook als er geen bloedingen optreden is het middel betrouwbaar.

 

De minipil is een orale pil die iedere dag geslikt wordt zonder stopweek. 

De prikpil is een injectie in een spier die om de 3 maanden wordt gegeven.  Het nadeel is dat het soms lang kan duren voor de cyclus weer normaal wordt, het voordeel is dat u slechts 4 keer per jaar aan anticonceptie moet denken.  Hebt u echter klachten dan moet u wachten tot de hormonen uit uw lichaam zijn verdwenen, ze kunnen niet worden weggehaald.

Het hormoonstaafje is 4 cm lang en geeft een constante hoeveelheid progesteron af; het wordt onder plaatselijke verdoving in de bovenarm gebracht, net onder de huid, daar kan het dan 3 jaar blijven zitten.  Het inbrengen en verwijderen moet gebeuren door en arts die met de methode bekend is.

Het hormoonspiraal wordt in de baarmoeder ingebracht en kan daar 5 jaar blijven zitten.  Het progesteron dat wordt afgegeven werkt voornamelijk op het baarmoederslijmvlies en slechts een klein gedeelte komt in het lichaam terecht.  Soms treedt er daardoor wel een eisprong op, maar de kans op zwangerschap is erg klein omdat het slijmvlies van de baarmoeder niet wordt aangemaakt.  Het hormoonspiraal kan, vooral in de eerste maanden, onregelmatig bloedverlies en buikpijn veroorzaken. 

Voordelen:

U hoeft niet dagelijks aan anticonceptie te denken (behalve bij de minipil dan), deze middelen geven geen extra risico op hart- en vaatziekten, ook niet wanneer u in combinatie rookt.  Komt er in uw naaste familie trombose voor dan bespreekt u dit best met uw arts.

Nadelen:

Het grootste nadeel is de onvoorspelbaarheid van het bloedverlies, vooral in het begin kan er dagelijks bloedverlies zijn, daarna is er nog af en toe een bloeding op onvoorspelbare tijdsstippen, op den duur kan het bloedverlies helemaal wegblijven.

 

Intra-uteriene methoden

Er bestaan meerdere soorten spiralen die we kunnen onderscheiden in 2 soorten:

Het koperspiraal met als voornaamste werking het inactief maken van zaadcellen,

waardoor deze niet meer in staat zijn een eicel binnen te dringen.  Het koperspiraal verandert ook het baarmoederslijmvlies zodat een eventueel toch bevruchte eicel zich niet kan innestelen.  Bevruchting komt echter zeer zelden voor.

Koperspiraal1

Het hormoonspiraal beïnvloed het slijm van de baarmoedermond zodat zaadcellen

minder goed in staat zijn binnen te dringen.  Ook wordt het baarmoederslijmvlies minder opgebouwd zodat innesteling nauwelijks voorkomt.

Beide spiralen kunnen ten minste vijf jaar blijven zitten en kunnen meestal makkelijk verwijderd worden.

Voordelen:

Spiralen zijn net zo betrouwbaar als hormonale anticonceptiemiddelen en u hoeft gedurende ten minste 5 jaar niet meer aan anticonceptie te denken. 

Nadelen:

Het belangrijkste nadeel van een koperspiraal is dat de menstruatie heviger kan zijn en langer duurt.  De menstruatie kan ook pijnlijker zijn.  Ook bij het hormoonspiraal kan u onregelmatig bloedverlies hebben.  Bij het inbrengen van het spiraal bestaat er een kleine kans op een ontsteking van de baarmoeder en/of de eileiders wat gevolgen kan hebben voor de vruchtbaarheid.  Soms wordt er daarom voor het inbrengen een kweek van de baarmoedermond afgenomen en schrijft de arts antibiotica voor u en eventueel voor uw partner voor.

 

Natuurlijke methoden

Bij de natuurlijke methoden gaat het erom tijdens vruchtbare perioden geslachtsgemeenschap te vermijden.

Periodieke onthouding heeft als nadeel dat het bepalen van de vruchtbare periode niet eenvoudig is.  De meest betrouwbare is NFP dat bestaat uit een combinatie van temperatuurmeting, beoordeling van het slijm van de baarmoedermond en het bepalen van het LH.  Na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur met 0,5 of 1°C en de baarmoeder maakt rond deze periode slijm aan om het transport van zaadcellen te vergemakkelijken.  Door middel van een urinetest wordt het LH (Luteiniserend hormoon=eisprong hormoon) bepaald om zo uw vruchtbare dagen te weten.  Deze test is echter matig betrouwbaar, van de vrouwen die hem goed toepassen wordt er toch nog zo’n 6% zwanger.

Lactatie-amenorroemethode (LAM), borstvoeding als anticonceptie.  Tijdens de eerste maanden van de borstvoeding treedt er meestal geen menstruatie op en is er een natuurlijke bescherming tegen zwangerschap.  Volledige borstvoeding wil zeggen dat er niet mag worden afgekolfd en dat de baby geen andere voeding tussendoor mag krijgen.  Zodra u opnieuw bloedverlies krijgt kan u opnieuw zwanger worden.  De betrouwbaarheid van deze methode neemt na enkele maanden af en na 6 maanden is er een andere vorm van anticonceptie nodig.

Bij abstinentie of geheelonthouding is er in principe geen kans op zwangerschap, maar in werkelijkheid bestaat er jaarlijks 10% kans op zwangerschap.

Coïtus interruptus of ‘voor het zingen de kerk uit’.

Voordelen:

Borstvoeding verstoort het natuurlijke proces na een bevalling niet en deze methode is redelijk betrouwbaar, maar alleen wanneer er geen bloedverlies is in de eerste 6 maanden na de bevalling en alleen bij volledige borstvoeding.  Deze methoden zijn de meest natuurlijke vormen van anticonceptie.

Nadelen:

De natuurlijke methoden zijn minder betrouwbaar en periodieke onthouding is bovendien een intensieve methode die dagelijks tijd en aandacht vergt.  Coïtus interruptus is ook niet erg betrouwbaar aangezien vaak al in het voorvocht zaadcellen aanwezig zijn.

 

Barrièremiddelen

Barrièremiddelen verhinderen het binnendringen van de zaadcellen in de baarmoeder.  Het meest bekende hiervan is het condoom voor de man, voor de vrouw is er het vrouwencondoom, het pessarium occlusivum (de ring) en het siliconenkapje.  Om de betrouwbaarheid van deze methoden te vergroten is het aangewezen ze te combineren met zaaddodende crème of pasta. 

Pessarium1

Voordelen:

De natuurlijke processen van het lichaam worden niet beïnvloed, condooms beschermen niet alleen tegen zwangerschap, maar ook tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen).

Nadelen:

Deze middelen hebben een geringe betrouwbaarheid en ze kunnen storend werken voor de seksuele beleving.

 

Definitieve methoden

Sterilisatie bij de man gebeurt onder lokale verdoving waarbij de zaadstrengen worden afgebonden.  Dit heet vasectomie.

Sterilisatie van de vrouw kan laparoscopisch (kijkoperatie in de buik) onder volledige verdoving gebeuren, de eileiders worden met een ringetje, clips of door dichtbranden afgesloten of een hysteroscopisch (kijkoperatie via de schede in de baarmoeder) onder lokale verdoving of zelfs zonder verdoving.  Daarbij wordt een siliconenplugje of een veertje in de eileider geplaatst.

 Voordelen:

De definitieve methode is zeer betrouwbaar (maar nooit 100%) en u hoeft nooit meer aan anticonceptie te denken.  De normale menstruatiecyclus wordt niet beïnvloed.  Er zijn ook vrouwen die er achteraf spijt van krijgen, wanneer ze te jong zijn, geen kinderen hebben of wanneer hun relatie niet stabiel was wanneer ze voor deze methoden kozen. 

 

Elke methode heeft zijn voor- en nadelen en de eerste keuze blijkt niet altijd de beste te zijn.  Geen enkel anticonceptiemiddel is 100% betrouwbaar en bedenkt ook dat u behalve met de condoom niet beschermd bent tegen soa’s.             

00:15 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-07

Tai chi

De gehele naam van tai chi is tai chi chuan en betekent zoveel als ‘geheven vuist’ of ‘verheven ultiem boksen’.

Volgens de legende was de grondlegger van tai chi een taoïstische monnik: Chang San-Feng (1279-1368).  Oorspronkelijk was hij een regeringsambtenaar die zich na jaren te hebben gewerkt terugtrok in de heilige berg van Wudang Shan, waar hij de rest van zijn leven in eenzame contemplatie doorbracht.

De oorsprong van tai chi dateert uit het 14de eeuwse China, maar de eerste betrouwbare historische aanwijzingen voor het ontstaan van tai chi verwijst naar de familie Chen, die in de 17de eeuw in China leefde.  Chen Wangting creëerde de eerste erkende methode van de vechtkunst door het verbinden van diverse disciplines tot een zelfstandige discipline.  

Tai chi heeft voor vele mensen een andere betekenis.  Oorspronkelijk was het een gevechtskunst die in het oude China werd beoefend, tegenwoordig is het eerder een weg naar gezondheid en lang leven.  Tai chi is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest.

De basis van tai chi bestaat uit een reeks houdingen die samen de handvorm worden genoemd.  Ze worden uitgevoerd als een vloeiende aaneenschakeling waarin elke houding naadloos in een andere overgaat.  Er zijn verschillende stijlen tai chi.

Tai chi is nauw verbonden aan het taoïsme, de oude Chinese filosofie die uitgaat van een bescheiden leven in harmonie met de ritmes van de natuur.  Eén van de belangrijkste principes van taoïsme en tai chi is dat we oog in oog staan met tegenslagen gegrond en toch flexibel blijven.  Een combinatie van gegrond en in beweging zijn is één van de centrale lessen van tai chi.

Het grootste deel van de hedendaagse beoefenaars van tai chi heeft weinig kennis van of interesse in de toepassing van tai chi als gevechtssport.  Omdat tai chi meer op innerlijke vaardigheden als ‘luisterenergie’ dan fysieke vaardigheden gebaseerd is, staat het bekend als innerlijke vechtkunst. 

Tai chi is anders dan andere lichaamsoefeningen, bij tai chi gaat het erom zich op een langzame, vloeiende en gebalanceerde manier te bewegen waardoor er evenwicht ontstaat tussen lichaam en geest.  Door zich te concentreren en zich bewust te zijn van  de ademhaling kan men met tai chi een staat van meditatie bereiken.  Na verloop van tijd kan men deze vredige toestand toepassen in het dagelijks leven en niet alleen wanneer men tai chi beoefent.  De voordelen van tai chi komen voort uit het feit dat de yin en yang energie in het lichaam in harmonie brengt en de stroom van chi energie optimaal benut wordt.  Chi is onze levensenergie die via meridianen door ons lichaam stroomt en ervoor zorgt dat onze organen optimaal functioneren.  Zodra chi geblokkeerd raakt worden we ziek.

De manier van ademhalen kan het effect van de oefening aanzienlijk verhogen.  Wanneer men snel of kort ademt voelt men zich eerder gespannen dan wanneer men langzaam en diep ademt.  Het tempo en de diepte van onze ademhaling is als het ware de spiegel van onze emoties en gevoelens, door op de ademhaling te letten leert men zich beter ontspannen. 

Het mooie van tai chi is dat iedereen het kan leren, al wat men nodig heeft is wat ruimte en de motivatie om te oefenen.  Na verloop van tijd zal men merken dat alle organen optimaal functioneren, het immuunsysteem sterk wordt zodat men minder vatbaar is voor infecties zoals verkoudheid of griep, een hoge bloeddruk verdwijnt, maar ook artritis en hartklachten zullen verminderen.  Een van de meest opvallende voordelen van tai chi is waarschijnlijk dat men op een efficiënte, soepele en ontspannen manier leert bewegen zonder enige spanning in het lichaam, wat rug-, schouder- en nekklachten voorkomt.  In deze tijden van drukte en stress zou tai chi een deel van het leven moeten worden.

 

15:25 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-12-06

Assertiviteit

Wanneer iemand kritiek op je heeft wordt je zelfvertrouwen aangetast, hoe meer dit gebeurt hoe meer het vertrouwen in jezelf zal afnemen.  Geeft iemand je een compliment, dan stijgt je zelfvertrouwen.  Dit komt dus door toedoen van anderen en de eerste inwerkingen zijn meestal al vroeg begonnen (ouders, vrienden, leerkrachten,…).  Wanneer een kind veel kritiek krijgt en onvoldoende serieus wordt genomen zal dat zijn zelfbeeld aantasten waardoor hij ook op volwassen leeftijd een gebrek aan zelfvertrouwen zal hebben.  Het bezorgt je onnodige last en staat je geluk in de weg. 

 

Volgens de theorie van Bandura hangt het geloof in eigen kunnen af van vier verschillende factoren:

  1. Het al dan niet bestaan van geslaagde pogingen in het verleden.  Wanneer je een taak in het verleden meestal tot een goed einde bracht, dan geloof je dat je daar de volgende keer ook weer in zal slagen.
  2. Een tweede factor is de “indirecte ervaring”, wanneer je gelijkaardige personen dezelfde taak met succes hebt weten volbrengen. 
  3. De verbale aanmoediging, complimenten en steun zorgen ervoor dat je in je eigen capaciteiten zal geloven.
  4. De emotionele toestand waarin je je bevindt wanneer je de taak moet uitvoeren.  Angst zal een negatief effect hebben op je gevoel van competentie.

Probeer in te zien wat kritiek met je doet en hoe je erop reageert.  Alles wat men waarneemt, ervaart en denkt wordt opgeslagen in de hersenen en kan later opnieuw worden opgeroepen.  Heb je een gebrek aan zelfvertrouwen dan ben je geneigd aan alles te gaan twijfelen.  Een gezonde dosis zelfvertrouwen is onontbeerlijk voor een gelukkig leven. 

Ga eens na hoe je reageert op een probleem: Ga je het probleem uit de weg (en zal je het toch doen, zelfs tegen je zin), word je kwaad (agressief gedrag), of pak je het probleem aan, rekening houdend met jouw gevoelens?  In de twee eerste gevallen heb je duidelijk een gebrek aan zelfvertrouwen.

In onze maatschappij wordt assertief gedrag wel eens verward met agressief gedrag.  Agressie wordt echter gebruikt door mensen die erop uit zijn te krijgen wat ze willen en dit ten koste van anderen.  Assertiviteit is het doelbewust maken van anderen wat je wil (in de volle wetenschap dat je kan falen), maar tegelijkertijd de anderen hun rechten en wil respecteren. 

Assertieve mensen zijn direct en open, duidelijk en beknopt, vasthoudend, ontspannen en beheerst, positief en levendig, innovatief en uitdagend, meewerkend en democratisch, zelfbeschermend en koesterend, eerlijk en oprecht.

Goed toegepaste assertiviteit zorgt er niet alleen voor dat we duidelijker onze behoeften kunnen aangeven, maar ze speelt ook een grote rol in bekomen en het behouden van onze eigenwaarde en ons zelfvertrouwen.  Als we assertief zijn zien we er kalm en beheerst uit, zelfs als we niet krijgen wat we willen.  Zelfs al krijgen we onze zin niet, we houden ons voor dat het goed is dat we geprobeerd hebben en voelen ons geen ‘losers’ omdat we niet geslaagd zijn. 

 

Werken aan je zelfvertrouwen

1.      Weet wat je wil en verwoord dit ook op een correcte en duidelijke manier. Stel dat iemand iets van jou verlangt wat jij niet wil of kan.  Maak hem duidelijk dat het voor jou niet mogelijk is en vertel hem waarom.  Wanneer hij blijft aandringen, blijf jij herhalen waarom het voor jou niet kan tot hij toegeeft of je tot een compromis komt. 

      Iemand heeft het recht je iets te vragen, maar jij hebt het recht te weigeren.  Laat blijken dat je rekening houdt met de ander zijn/haar gevoelens, maar houd voet bij stuk.  Spreek op een kalme en duidelijke toon en herhaal desnoods tot vervelens toe.  Beantwoord geen vraag met een wedervraag en laat u niet meeslepen in discussies.

      De herhaling kan gebruikt worden om je morele en juridische rechten te bekomen, om tijd en energie te besparen en niet op een zijspoor van argumenten te belanden, om duidelijk te maken dat je met onredelijk veel verantwoordelijkheid wordt opgescheept, om een oplossing van een probleem uit te stellen omdat het niet je eerste prioriteit is, om een belangrijke zaak te benadrukken waarvoor je de kans niet krijgt, of omdat je het recht op een bepaald gevoel wil hebben zelfs als iemand ander vindt dat je een ander gevoel dient te hebben.

2    Beantwoord ongevraagde kritiek op een manier waarop de criticus denkt dat hij nog gelijk heeft ook.  Degene die kritiek levert wordt meestal op een zijspoor gezet wanneer hij een ander antwoord krijgt dat hij verwacht.  Verhul iedere vorm van kritiek in een sluier van woorden totdat de criticus geen bevrediging meer vindt in de aanval.  Gebruik deze techniek wanneer je kritiek krijgt van iemand die geen recht van spreken heeft, wanneer de kritiek op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats komt, wanneer je iemands mening niet op prijs stelt, wanneer iemand u opzadelt met irrationele kritiek, van iemand die boos is en wil wachten tot die persoon wat bekoeld is,  Wanneer je zelf je gevoelens niet onder controle hebt en de discussie hierom wil uitstellen.

Dit mag dan een manier lijken om het mensen naar hun zin te maken, wanneer je het op een goede manier gebruikt is het een goed verdedigingsmechanisme.

3        Wanneer je het eens of gedeeltelijk eens bent met kritiek blijft je antwoord kalm en je voert niets ter verdediging aan tot de aanval gestaakt wordt en je eindeloze discussies gaat vermijden.  Gebruik deze techniek wanneer u een fout wordt verweten die u al onderkent en waaraan u werkt, wanneer deze ‘fout’ een lichamelijke of genetische grondslag heeft en die je niet kan veranderen maar waar je op dat moment niet wil over praten, iemand in herhaling valt en je geen zin hebt om tijd en energie aan dit oude probleem te verspillen, je tegenstander een gevoelig tijdstip heeft uitgekozen om je je fouten onder je neus te wrijven, je het te druk hebt of te moe bent om er op dat moment over te praten, je aanvaller niet de juiste persoon is om over je zwakheden te praten.

4.      Wanneer je zelf in verwarring wordt gebracht door een opmerking of blik die oneerlijke of slecht getimede kritiek inhoud, twijfelt aan de goede bedoelingen van anderen of denkt dat iemand over je roddelt, kan je vragen om toelichting of zelf kritiek uitlokken.  Komt er een stortvloed aan kritiek, pas dan de tweede of de derde techniek toe.  Let op, doe dit enkel wanneer je voldoende zelfvertrouwen hebt om deze kritiek de baas te kunnen.

 

Iemand heeft het recht je iets te vragen, net zoals jij het recht hebt om ‘nee’ te zeggen.  Houdt rekening met de gevoelens van anderen èn met die van jezelf.  Blijf kalm en rustig en probeer een discussie te vermijden wanneer je je emoties op dat ogenblik niet in bedwang hebt.  Houd rekening met wat je wil en niet wil zonder anderen te kwetsen, leg eventueel uit waarom je iets niet kan of waarom je iets niet wil doen.   Vermijd eindeloze discussies en agressiviteit, ze zijn een verspilling van tijd en energie.  Laat je niet uit je lood slaan door (ongepaste) kritiek, geef toe dat je fouten hebt en bedenk dat je ook kwaliteiten hebt. 

 

13:01 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-12-06

Wenkbrauwen epileren

Door je wenkbrauwen te epileren kan je de aandacht naar je ogen brengen, het maakt je jonger en je kan het zonder kosten zelf doen.

Eerst moet je de huid rondom je wenkbrauwen ontsmetten.  Zorg dat er voldoende licht (bij voorkeur daglicht) is.  Houd rekening met de zon, onder de wenkbrauwen is de huid niet gebruind.

Voor de perfecte vorm kunt u een potlood houden van de neusvleugel en het midden van het oog te houden: dit is het hoogste punt van de wenkbrauw.  Hoe lang de wenkbrauw moet worden weet u wanneer u een potlood van de neusvleugel en het oogeinde brengt.  Bent u niet zeker, laat de eerste keer dan uw wimpers epileren door een schoonheidsspecialiste, zo kan u ze makkelijker onderhouden.

 

oog

 

Ga voorzichtig te werk en trek niet teveel haartjes uit.  Trek met je vingers de huid strak.  Epileer de haartjes in de groeirichting, liefst met een schuine pincet, van beneden naar boven en van binnen naar buiten. 

Haal alleen de haartjes aan de onderkant weg, dan is het makkelijker de boog te corrigeren.  Haal ook nooit ongewenste haartjes boven de wenkbrauw weg, hierdoor kan je de vorm blijvend veranderen.  Als je de wenkbrauwen niet blijvend wil epileren, doe het dan niet te vaak anders komen ze niet meer terug. De haartjes kunnen ook lichter terugkomen.

Ga na het epileren nooit in de zon zitten en wil je je wenkbrauwen voor een speciale gelegenheid bijwerken, doe het dan de dag voordien zodat de roodheid van de huid tegen die tijd verdwenen is.  Gebruik na afloop een adstingerende lotion met alcohol om de poriën samen te laten trekken en de huid te ontsmetten.

07:33 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-12-06

Voetreflexologie

Voetreflexologie is een gespecialiseerde vorm van massage die wordt toegepast om 'onevenwicht' in het lichaam vast te stellen en te corrigeren.  Het is ontstaan in het oude Egpyte, Griekenland en mogelijk ook in China.  Reflexologen beweren ook dat het manipuleren van voeten met geneeskrachtige doeleinden ook gebruikelijk was in zowel Noord- als Zuid Amerika.

De moderne reflexologie stamt voornamelijk af van het werk van 2 Amerikanen: Dr William Fitzgerald en Eunice Ingham.  Dr. Fitzgerald was degene die beweerde dat het lichaam in 10 gelijke zones verdeeld is en zich van boven naar beneden over het lichaam uitstrekken en dat het stimuleren van een zone op de voet invloed heeft op andere delen van het lichaam.

Dit werk werd voortgezet door Eunice Ingham die een lichaamskaart uitwerkte. Zo is bv de grote teen verbonden met het hoofd.

Herschaalde kopie van voetenkaart2

Na dit alles gelezen te hebben wou ik het zelf ondervinden.  Ik had al van verschillende mensen gehoord dat hun klachten (migraine, pijnlijke mond, duizeligheid,...)waar de artsen geen oplossing voor hadden verdwenen waren met voetreflexologie.  Persoonlijk voelde ik me goed, maar uit nieuwsgierigheid maakte ik toch een afspraak.  De enige vragen die ik moest beantwoorden waren: heb je onlangs je voet gebroken? Heb je kanker gehad? Heb je reuma?  Ik beantwoorde alle vragen negatief.  Met ontblote voeten ging ik op bed liggen.  Ik had al gehoord dat voetreflexologie pijnlijk was, maar in het begin vond ik het best aangenaam.  Tot de therapeute mijn blaas vond.  Dit was een zeer gevoelig punt.  Ik vermoedde dat ik weer eens een blaasontsteking had zonder het zelf te weten (is al meerdere keren gebeurd), maar volgens haar wees dit op iets anders.  Ik was verbaasd toen ze me vroeg of er iemand was die zich opdrong terwijl ik dat zelf eigenlijk niet wilde.  Het is inderdaad zo dat we al een tijdje met regelmaat geconfronteerd worden met de problemen van een familielid.  Volgens haar wijst de blaas op het territorium en aangezien iemand ons territorium is binnengedrongen zonder dat we het zelf wilden (de zone van de blaas was bij mijn man ook pijnlijk) is deze plek uit evenwicht.

Met voetreflexologie kan dus meer worden vastgesteld dan gewone kwaaltjes, want van dit feit was ik me zelf niet bewust.  Voor de rest bleek ik gezond te zijn, alleen de zone van mijn bijnieren was gevoelig, maar dat ik teveel cortisol aanmaakte wist ik al langer.

11:32 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-12-06

Sensuele massage

In de westerse samenleven rust een taboe op de meeste vormen van aanraking, toch is de tastzin het eerste zintuig dat we ontwikkelen.  Bij baby’s is het de eerste en belangrijkste band met hun omgeving.  Aanrakingen zijn een vorm van tederheid die essentiëel zijn voor de ontwikkeling.  Kinderen die een tekort aan genegenheid gehad hebben, zijn emotioneel labiel en hebben meer problemen om hun emoties te uiten.  Maar ook volwassenen die de warmte van aanrakingen moeten missen ontwikkelen een innerlijke verkramping en ontevredenheid.

In de snelle wereld van tegenwoordig, vol spanningen en stress worden relaties en huwelijken in sneltempo verbroken.  Onderzoek heeft uitgewezen dat gebrek aan communicatie de grootste oorzaak van scheidingen is.  Na verloop van tijd hebben seksuele relaties hun spontaniteit verloren, we maken te weinig tijd voor elkaar vrij en groeien uiteindelijk uiteen.  Therapeuten zijn het erover eens dat massages en aanrakingen een belangrijke factor zijn binnen relaties.  Het is de ideale manier om zowel te ontspannen als dichter naar elkaar te groeien. 

 

Begin met het creëren van een sensuele sfeer; kies een plek uit waar jullie niet gestoord zullen worden.  Zorg voor een aangename kamertemperatuur.  Een massage kan best gegeven worden op een stevige, steun biedende ondergrond met voldoende bewegingsruimte rondom.  Kaarsjes, geurstokjes en zachte muziek zorgen voor een ontspannen sfeer. 

Persoonlijke hygiëne is belangrijk, dus neem voor de massage (samen) een douche of bad.

Als massageolie kunnen volgende basisoliën gebruikt worden: amandel-, avocado-, olijf- of abrikozenpitolie.  Voeg er enkele druppeltjes van je favoriete etherische olie aan toe.  Volgende etherische oliën zijn geschikt voor massages: *anijs (bevordert de circulatie, tegen vermoeide benen), *basilicum (krampwerend, tegen vermoeidheid), *cajeput (huidverzorgend en tegen pijnlijk gewrichten), *ceder (huidproblemen algemeen, tegen cellulitis), *citronella, *cypres (voor een goede circulatie, tegen zware benen, verhitte en zwetende voeten), den (grove)  (tonifieert), eucalyptus, gember (tonicum), geranium (oververmoeidheid, tegen huidproblemen en schimmels), *hysop, *jeneverbes (tegen pijnlijke gewrichten, huidverzorgend), kamille (echte) (ontstekingswerend, krampstillend, tegen huidproblemen algemeen, rustgevend), kamille (Roomse) (huidverzorgend, rustgevend, krampstillend), *kaneel (opwekkend, stimuleert de circulatie, afrodisiacum), koriander (tonicum, opwekkend, tegen algemene vermoeidheid, goed voor spieren en gewrichten), *kruidnagel (stimulerend en zuiverend), *laurier (pijnstillend, tegen pijnlijke gewrichten en huidaandoeningen), lavendin super (kalmerend, tegen huidaandoeningen, huidverzorgend), lavendel (kalmerend, huidverzorgend), *litsea (rustgevend), manuka (krachtig fysiek en emotioneel tonicum, huidverzorgend en schimmelwerend), *marjolein (kalmerend, algemeen verstekend, tegen gewrichtsproblemen), mirte (licht kalmerend), niaouli (bevordert de bloedsomloop), oranjebloesem (rustgevend, afrodisiacum), palmarosa (huidverzorging), patchoeli (huidverzorgend), petitgrain (harmoniserend, relaxerend), roos (goed tegen huidaandoeningen, zenuwtonicum, afrodisiacum), rozenhout (huidverzorgend), * rozemarijn (algemeen stimulerend tonicum bij oververmoeidheid, revitaliserend, tegen spierpijn), *salie (oververmoeidheid), sandelhout (goed voor de circulatie, revitaliserend), *scharlei (tegen vermoeidheid, vermoede benen en spierpijn), *strobloem (kramp- en pijnstillend), tea tree, tijm (gele), vetyver (circulatie en huidverzorging), wierook, *wintergreen (spier- en gewrichtsproblemen en krampstillend), ylang ylang (algemeen stimulerend, regenererend).

Er zijn ook kant-en-klare massageoliën te koop, bv massageolie voor Ayurvedische massage, maar door zelf uw mengeling te maken bepaalt u zelf de geur en werking.

 

Zowel massage geven als massage ontvangen moet men leren.  Probeer je te ontspannen en geniet van de aanrakingen.  Vertel elkaar eerlijk wat je prettig en minder leuk vindt.  Experimenteer met bewegingen en het uitoefenen van druk.  Gebruik alle delen van je handen: de vlakke hand, de muis van de hand, de vingertoppen, de zijkanten van de duimen, de duimtoppen.  Zie massage als een spel en niet als werk.

Giet geen koude olie rechtstreeks op de huid van je partner, maar verwarm ze eerst in je handen.  Het gebruik van een flessenverwarmer is nog beter en houdt de olie tijdens de hele massage op de juiste temperatuur.  Houd contact gedurende de hele massage, als je beide handen nodig hebt om olie te nemen, zorg dan dat je contact houdt door een been of voet langs het lichaam van je partner te leggen.

Laat massage een deel van je leven worden.  Het is de ideale ontspanning en brengt opnieuw pit in een relatie. 

 

 *= niet voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.

15:16 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-12-06

Lavendelolie voor normaal haar

120 ml olijfolie, 10 druppel etherische olie van lavendel.

 

Verwarm de olie op een zacht vuurtje, neem de pan van het vuur en voeg er de etherische olie aan toe.  Breng de nog warme olie aan op vochtig haar en laat onder een badmuts zo'n kwartiertje inwerken.  Was daarna je haar met shampoo.

 

Lavendelolie heeft vele genezende en voedende eigenschappen.  Het maakt het haar zacht en minder breekbaar.  Lavendel verlicht hoofdpijn en verlicht spanningen.

20:19 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-12-06

Reinigingsmelk voor een vette huid

125 ml karnemelk, 2 eetlepels gemalen venkelzaadjes.

 

Verwarm de melk met de venkelzaadjs gedurende 30 minuten au-bain-marie en laat daarna nog 2 uur trekken.  Zeef de vloeistof en doe ze in propere flessen.  In de koelkast bewaren en binnen de week gebruiken.

16:20 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Badolie

Neem een klein glaasje melk en voeg hieraan enkele druppels etherische olie (lavendel of kamille tegen stress, rozemarijn tegen pijnlijke spieren en stijve gewrichten, of gewoon een geur dat u lekker vindt) en meng dat in uw badwater voor een heerlijk geurend en ontspannend bad.

 

Doe een geutje (olijf of amandel)olie in een leeg flesje van parfum, goed schudden voor een goedkope badolie.  Deze badolie heeft wel geen therapeutische werking.

10:25 Gepost door Women in Beauty & wellness | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |