08-05-09

Varkensgriep: onderzoeken en reguleren

Wetenschappers zoeken naar de eerste aanwijzingen van een verband tussen de drievoudige hybride varkensgriep en varkensboerderijen in de bio-industrie die vuil, gevaarlijk en dieronvriendelijk zijn.

Laten we de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties en de Voedsel en Landbouworganisatie oproepen om dit grondig te onderzoeken en deze boerderijen regels op te leggen voor de bescherming van de wereldwijde gezondheid. De grote landbouwindustrie zal proberen om alle pogingen tot hervorming tegen te houden, dus hebben we een massale oproep nodig die gezondheid-autoriteiten niet naast zich kunnen neerleggen.

Teken de onderstaande petitie en vertel het aan je vrienden en familie en wij zullen ze overhandigen aan de VN agentschappen. Als we 200.000 handtekeningen inzamelen, zullen we die afgeven aan de WGO in Genève met een kudde kartonnen varkens. Voor elke 1.000 handtekeningen voegen we een kartonnen varken toe aan de kudde:

 
Aan Dr. Margaret Chan, Directeur-Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie en Dr. Jacques Diouf, Directeur-Generaal van de Voedsel en Landbouworganisatie: We roepen u op om een onderzoek op te starten en vervolgens de bio-industrie te reguleren in overeenstemming met de openbare gezondheid- en veiligheidsstandaarden. Voedselproductie moet gereguleerd worden om de wereldwijd de veiligheid van de gezondheid te verzekeren.

06:44 Gepost door Women in Dieren | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-04-09

Het verhaal van een zeehond

Ik ben geboren op het pakijs aan de oostkust van Canada, waar de ongerepte sneeuwvlaktes zich uitstrekken zover als je kunt kijken. De eerste paar dagen van mijn leven was mijn pluizige vacht net zo wit als de omringende sneeuw. Na een paar weken werd deze vacht zilverkleurig met zwarte vlekken.

Toen veranderde het vredige landschap...

Ik hoorde gerommel in de verte, en al snel zag ik een boot door het ijs ploegen. Ik hoorde de harde klappen van een geweer en zag mannen uit de boot op het ijs springen met stokken met scherpe punten.

Een van de mannen liep naar een weerloze zeehondenpup, sloeg hem keer op keer op zijn hoofd met de puntige stok en vervolgens vilde hij zijn levenloze lichaam met een lang en bloederig mes.

Toen zag hij mij...

www.stopdezeehondenjacht.nl

08:53 Gepost door Women in Dieren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-08-08

Het zit ons niet mee.

Herschaalde kopie van Roxy3

Vorige zaterdag is onze Roxy ontsnapt. Ze is de enige poes die niet buiten mocht omdat we wisten dat zij de straat overloopt, maar ze is weten te ontsnappen. Ik wist dat het geen zin had achter haar aan te gaan, zij wist dat ik haar wou pakken om terug naar binnen te brengen, dus heb ik haar laten lopen in de hoop dat ze voorzichtig zou zijn. Pas na een dag of 3 (als ze honger kreeg) lukte het ons met veel moeite haar te vangen.

We moesten die avond weg, en toen we thuis kwamen hebben we haar gevonden, ze lag op straat. Ze was nog warm, dus lang kan ze niet dood geweest zijn. Ze was nog geen 2,5 jaar oud. En ondanks dat haar moeder een wilde kat was, was zij een schatje, de vriend van iedereen. We zullen haar missen.

Herschaalde kopie van 9

14:44 Gepost door Women in Dieren | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

15-06-08

Nieuwe aanwinst: Bo

Herschaalde kopie van Bo41
Herschaalde kopie van Bo45

18:26 Gepost door Women in Dieren | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

25-05-08

Chiara

Na 13 jaar van liefde en vriendschap hebben we onze Chiara moeten laten inslapen. Het was een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. We zullen haar missen. Ze was een schat van een hond, lief voor iedereen, was gek op katten, heeft op haar eentje een jongetje op enkele uren tijd van zijn panische angst voor honden afgeholpen, maw: ze was uniek!

Chiara bedankt voor de mooie jaren die je ons gegeven hebt.

Chiara genietend van de zon
 

Hier geniet ze van de provençaalse zon (2 jaar geleden)

00:59 Gepost door Women in Dieren | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-11-07

Poezennetwerk

www.poezennetwerk.be zoekt nog gastgezinnen.

grijsjes_marysa[1]

Principieel geeft het de kat eten, verzorgt het, dient medicijnen toe indien nodig en coordineert het steriliseren/castreren en de naverzorging. 

Katjes die wild zijn worden gedomesticeerd : van blazende krabbende duveltjes maken wij er schootpoesjes van.  Meestal gewoon een kwestie van hen nieuw vertrouwen te geven in de mensheid.  Dit vereist soms een bench (draadkooi die eigenlijk voor honden gemaakt is).  Opvanggezinnen die daar niet over beschikken kunnen er eventueel een lenen van het netwerk.   De "opvangmoeder" stelt het dier ook voor aan kandidaat adoptanten, en geeft een zo goed mogelijke beschrijving van het karakter van het dier, zodat de kans maximaal is dat het dier terecht komt in een omgeving waarin het past.  Het opvanggezin beslist autonoom of de adoptiekandidaten geschikt zijn als nieuwe eigenaar.

hooligans[1]

Ook mensen die een poesje willen adopteren kunnen contact opnemen met het netwerk.

18:47 Gepost door Women in Dieren | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

31-01-07

Katten

Ongeveer 12 miljoen jaar geleden begonnen de eerste katten zich over de aarde te verspreiden, ze kwamen voor in heel Europa, Azië en Afrika en uiteindelijk ontstonden drie hoofdtypen katten die als voorvader van de huiskat worden gezien: de wilde boskat, de Afrikaanse wilde kat en de Aziatische woestijnkat.

In Egypte werden de eerste katten gedomesticeerd om de graanvoorraden, die niet veilig waren voor ratten en muizen, te bewaken Katten waren ook bijzonder bruikbaar omdat ze vooral ’s nachts op pad gingen, het tijdstip dat ratten en muizen zich aan de voorraden vergrepen. Zo ontstond er een band tussen kat en mens.  Katten werden het symbool van vruchtbaarheid en werden als Goden aanbeden en vereeuwigd op fresco’s en in beeldhouwwerken.  Wie een kat schade toebracht kreeg een zware straf, op het doden van een kat stond de doodstraf. Katten werden gemummificeerd als ze stierven en veel van deze mummies zijn bewaard gebleven, hierdoor was het mogelijk de eerste gedomesticeerde huiskatten te identificeren als nauwe verwanten van de Afrikaanse wilde kat.

Vanuit Egypte werden katten door handelaren meegenomen en verspreidt over heel Europa. Pas in het midden van de 19de eeuw is men selectief gaan fokken met verschillende kattenrassen.  Hierdoor lijken nog veel kattenrassen nog veel meer op elkaar dan bijvoorbeeld verschillende hondenrassen.

 Roxy

Tot 8 weken blijven de kittens bij de moederpoes, na 8 weken drinken ze niet zoveel meer bij de moeder en gaan ze ook vast voedsel eten. Op dat ogenblik kunnen ze het nest verlaten omdat ze zelfstandig kunnen eten. Tussen de leeftijd van 6 tot 12 maanden wordt de poes geslachtsrijp en kan ze voor nakomelingen zorgen. Dit is dus het moment om de kat te laten castreren of steriliseren wanneer u geen kleintjes wil. Als het niet de bedoeling is katten te kweken laat u deze operatie best uitvoeren, er zijn meer dan genoeg katten en ze krijgen niet allemaal een goede thuis. Zo’n kattennestje is misschien wel leuk, maar u kan ze onmogelijk allemaal bijhouden en velen onder hen worden achtergelaten tijdens de vakantieperiode, belanden vroeg of laat in een asiel of erger nog ze komen in een laboratorium voor dierproeven terecht.

Het duurt ongeveer 2 jaar voor de poes volledig volwassen is, tot dan leert de kat nog iedere dag bij. 

 Dasja

Als u een kat in huis haalt, bedenk dan dat zo’n diertje ongeveer 15 jaar oud wordt en dat u een heel kattenleven lang voor hem of haar moet zorgen.  De kosten van eten, andere kattenbenodigdheden en dierenarts zijn niet te onderschatten en een dier heeft immers recht op aandacht en verzorging. Als u beslist een kat te nemen, dan zijn er verschillende mogelijkheden: wilt u wel of geen raskat, een volwassen poes of een kitten, een kater of een kattin, gaat u het dier uit het asiel bevrijden of koopt u het bij een fokker. Een raskat is vaak duurder dan een gewone kat, en lang- of halflangharige katten hebben meer verzorging nodig dan kortharige poezen, ook een kitten vergt meer aandacht en verzorging. De keuze tussen een kater of kattin is niet van belang wanneer u de kat laat castreren of steriliseren, maar de operatie van een kattin is wel duurder.  Toch is het beter de poes te laten steriliseren, een kat krijgt verschillende keren per jaar meerdere kleintjes en ze komen niet allemaal goed terecht.

 Aisha en Xenia 

Beslist u toch een kat in huis te halen, zorg dat u de basisbenodigdheden in huis hebt:

Kattenbak, kattenbakvulling, voer- en waterbakken, goede voeding, een slaapmandje of kussen, een reismand, een krabpaal en speelgoed, een borstel en kam en eventueel een kattenluik (houd de katten wel gedurende minstens een maand binnen nadat u ze hebt aangekocht. Kittens houdt u binnen tot ze volwassen genoeg zijn om naar buiten te gaan).  Als u een kat kiest moet u letten op volgende punten: de poes of het kitten mag niet bang zijn van mensen, als de poes of het kitten bang of nerveus is moet u zich afvragen of u deze kat wel wil hebben, deze katten vragen immers meer aandacht en tijd om aan mensen te wennen,  de oren moeten schoon zijn en vrij van parasieten, de ogen moeten schoon en helder zijn, de mond en het tandvlees moeten een gezonde, roze kleur hebben, de vacht moet schoon zijn en vrij van parasieten, de anaalstreek moet schoon zijn zonder sporen van uitwerpselen, de buik moet vol en zacht aanvoelen, harde plekken kunnen wijzen op worminfecties.

Een kitten is vrij snel over het verlies van moeder, broertjes en zusjes heen en zal heel snel zijn plaatsje in het nieuwe gezin vinden.  Hoe meer aandacht en opvoeding u de kat geeft, hoe prettiger ze zich zal voelen, ze zal zich aanhankelijk opstellen en de band met haar baasje zal nauwer worden.  Een volwassen kat heft meer tijd nodig om aan haar nieuwe thuis te wennen.  Een volwassen poes die te snel buitengelaten wordt zal gaan zwerven en zal proberen haar vroegere thuis terug te vinden.  Het kan een paar maanden duren voor de poes aan haar nieuwe thuis gewend is.

 Luna en Indra

Als u een kitten in huis haalt is het belangrijk het diertje 4 tot 5 keer per dag eten te geven. Ze moeten nog groeien en hebben daarom meer eten nodig dan een volwassen kat. Vraag aan het asiel of aan de fokker welke voeding uw dier gewend is. Als u van voeding wil veranderen, laat hem/haar dan langzaam aan de nieuwe voeding wennen. Het is mogelijk dat uw kitten bij overschakeling last krijgt van diarree, is dat het geval, wacht dan enkele weken tot de poes wat groter is en probeer dan nogmaals over te schakelen. De reden dat uw kitten diarree krijgt na overschakeling heeft te maken met de spijsvertering, bij jonge katten is het spijsverteringsstelsel erg gevoelig maar dit neemt af naarmate ze ouder worden. 

Katten bepalen zelf wanneer ze genoeg gegeten hebben, ze stellen het ook op prijs de hele dag door kleine hapjes te kunnen eten. Als u brokjes geeft kunt u deze de hele dag laten staan, als u kiest voor voeding uit blik, geeft uw kat dan 2 maal per dag een maaltijd. Drinken is essentieel voor een kat, zorg dat er altijd een bakje met fris water voor haar klaarstaat.

 Xenia en Luna

Na 9 weken moet uw kat voor het eerst gevaccineerd worden, vraag daarom bij de fokker of in het asiel steeds naar de leeftijd van uw kat.  De dierenarts zal een algemeen onderzoek uitvoeren om te zien of uw poes in goede lichamelijke conditie is. Daarna zal uw kat tegen niesziekte, kattenziekte en eventueel kattenleukose gevaccineerd worden.  Deze ziekten zijn gevaarlijk, besmettelijk en dodelijk voor katten, u doet eer dus goed aan ze te laten vaccineren. De vaccinatie zorgt ervoor dat de poes antistoffen tegen deze ziekten aanmaakt zodat het lichaam de ziekten herkent en kan tegengaan. Na 3 weken moet de poes opnieuw gevaccineerd worden en vervolgens gebeurt deze inenting jaarlijks.

Jonge katten zijn ook zeer vatbaar voor wormen. Als u na 8 weken een kat in huis heeft doet u er best aan ze te ontwormen, dat herhaalt u om de 2 weken tot de kat 12 weken oud is.  Daarna ontwormt u de kat nogmaals na 3 maanden en vanaf dan 2 maal per jaar.  Ontwormingspillen zijn bij de dierenarts en de apotheker te koop, zij kunnen u welke het beste middel is en hoeveel u moet gebruiken. De hoeveelheid die u moet gebruiken hangt af van het gewicht van de kat.

Hebt u meerdere dieren in huis, zorg er van voor dat alle dieren gelijktijdig gevaccineerd en ontwormd worden zodat ze elkaar niet onderling kunnen besmetten.

 Xenia, Luna, Nikita en Roxy

Katten zijn fantastische dieren, maar denk goed na voor u er eentje in huis haalt (dit geldt trouwens voor om het even welk dier), hun verzorging kan veel geld kosten, vooral wanneer het dier ziek wordt. Elk dier heeft recht op een goede thuis, informeer u dus goed voor u een kat mee naar huis neemt want u draagt gemiddeld 15 jaar de verantwoordelijkheid voor zo’n diertje. Twijfelt u of u deze verantwoordelijkheid wel aankunt, dan is het beter geen huisdier te nemen, het heeft geen zin een dier tijdelijk onderdak te verlenen en achteraf naar een asiel te brengen. Neem nooit een dier in huis enkel voor de kinderen, ook u moet achter deze keuze staan! Kinderen zeggen wel dat zij voor het dier zullen zorgen, maar ze zijn te jong om deze verantwoordelijkheid te dragen en zullen verzorging van de poes na enkele weken beu zijn.  Hebt u alles goed overwogen en bent u zeker dat u goed voor het dier zal zorgen, dan wens ik je heel veel plezier met je nieuwe huisgenoot.

00:15 Gepost door Women in Dieren | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

25-01-07

Hondenmassage

Herschaalde kopie van Chiara 2

Door je hond aan te raken communiceer je met hem, elk lichaamsdeel heeft een eigen betekenis bij aanraking.  Wanneer je zijn schedel aanraakt laat je zien dat je zijn meerdere bent, ook bij aanraking van de rug laat je zien dat je zijn meerdere bent, maar ook dat je zin hebt om te spelen.  Een aanraking op zijn flank betekent dat je vriendschappelijk met hem wil omgaan, en aanraking van de nek en kin verstevigt de band met je hond.  Onder de buik strelen wordt vooral bij bange en onzekere honden aangeraden omdat het hun ego opkrikt, samen met strelingen op de schedel geef je een onzekere hond opnieuw zekerheid.  Wanneer je hond op zijn rug gaat liggen streel dan zijn buik ter bevestiging van zijn onderdanigheid.

Een hond vindt het zalig gestreeld te worden, als je je hond dagelijks kamt zal de band met je huisdier steeds intenser worden.  Het wordt nog beter als je hem een massage geeft.

Niet alle honden houden ervan aangeraakt te worden, daarom is het belangrijk voorzichtig te werk te gaan.  Wanneer je hond zijn kop optilt of wegdraait, gespannen is, met zijn huid trekt, zicht terugtrekt of hijgt kan dit een teken van ongemak zijn.  Het kan zijn dat je de hond dan te hard masseert, een gevoelige plek geraakt hebt om de hond bang is.  Uit halfdichte ogen, een omlaag hangende kop, een ontspannen oorstand of diepe zuchten blijkt genoegen.  Zorg zelf voor een goede lichaamshouding wanneer u de massage toepast: rechte rug, armen ontspannen.

Bij het masseren zijn er enkele dingen van belang: de druk die je uitoefent (je oefent al snel teveel druk uit) en het ritme waarin je werkt.  Eén aai of streling per seconde is een goed ritme.

De TTouch-methode (Telling Touch) is een makkelijk aan te leren techniek die een positieve invloed heeft op uw hond.  Het is een aanrakingstechniek die een kalmerende, stimulerende en bewustmakende werking heeft op uw hond.  Het helpt ook bij bijten, agressie, angst, spierpijn, nervositeit, enz.  De simpelste techniek is strijken, als de hond voor je staat aai je met beiden handen tegelijk in een vloeiende beweging van de nek naar achteren toe.  Na enkele keren kun je druk voorzichtig vergroten.  Strijk langzaam en houdt de duimen langs de ruggengraat.  Ook wanneer de hond op zijn zij ligt kan je deze techniek met 1 hand toepassen.  Zodra je hand de onderkant van de ruggengraat bereikt heeft, ga je met je andere hand naar de nek en maak je er een doorgaande beweging van.  Op dezelfde manier kan je cirkelvormige bewegingen maken, kleine cirkels met de klok mee langs het lichaam van de hond.  Met je duim en wijsvinger kan je langs de oren kleine cirkels maken, steeds naar het uiteinde van de lichaamsdelen toe.  Trek zachtjes aan de oren, vanaf de aanzet tot aan de puntjes.  De oortipjes kun je tussen je vingers wrijven. 

Door zachtjes langs de ruggengraat te drukken kan je beginnen met drukpuntmassage, de duimen langs de ruggengraat plaatsen, licht drukken en een duimbreedte opschuiven.  Ook langs de rand van het oor kan je met duim en wijsvinger zachtjes drukken.

Als de hond zich ontspannen en veilig voelt kan het best gebeuren dat hij in slaap valt. 

Een hond kan net zo goed als een mens van een massage genieten en het heeft bovendien een therapeutisch effect, het helpt spierpijn voorkomen en men zal afwijkingen sneller opsporen.

Massage bij honden kan gebruikt worden om het fysiek en emotioneel welbevinden te herstellen of te behouden, om de bloedcirculatie, gewrichten, concentratievermogen en beweeglijkheid te stimuleren en om afvalstoffen af te voeren.  Ook bij revalidatie, om pijn te verlichten of om angstige, onrustige of hyperactieve honden te kalmeren. 

Maar er zijn ook ogenblikken waarop u beter geen massage kan toepassen, masseer de hond niet na een operatie, tijdens de dracht, bij koorts, bij infecties, bij verwonding of een acuut letsel, bij een hernia, diarree, tumoren, huidproblemen en virusziekten.

Massage voor de hond heeft niet enkel een positieve invloed op de gezondheid van uw dier, het versterkt ook de band tussen mens en hond.

00:00 Gepost door Women in Dieren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |