07-06-07

Biotomaten beter voor je

Na de biomelk blijken ook de biologische tomaten, appelen en perziken meer belangrijke voedingsstoffen te bevatten dan concentioneel geteelde producten. Onderzoekers van verschillende universiteiten in Europa hebben aangetoond dat ze gemiddeld hogere concentraties vitaminen C, beta-carotenen en flavonoïden bevatten dan hun gewone broertjes en zusjes.

Deze stoffen beschermen het lichaam goed tegen hartkwalen. Voornaamste reden tot onderzoek was dat de Britse Food Standard Agency niet zomaar wilde verklaren dat biologisch voedsel per definitie gezonder is dan conventioneel voedsel. Met dit onderzoek lijkt het bewijs ook voor de FSA geleverd.

07:45 Gepost door Women in Weetjes | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

28-02-07

Veel voorkomende voornamen

Van de 57.427 meisjes die vorig jaar bij ons geboren werden, heten er 707 Emma, maar ook Marie, Laura en Julie blijven geliefd. Van de 60.575 jongens kregen er 698 de naam Noah. De hierna meest voorkomende voornaam is Thomas.

De top tien van populairste meisjesnamen in Vlaanderen is: Emma, Luna, Julie, Marie, Lotte, Laura, Amber, Hanne, Femke en Lore en bij jongens is dat: Milan, Kobe, Robbe, Seppe, Thomas, Rune, Wout, Arne, Senne en Lars. In Wallonië heeft men een voorkeur voor Léa en Noah, maar ook Lucy, Clara, Manon, Nathan, Lucas en Hugo zijn er populair. In Brussel wordt dan weer voor meisjes vooral Sarah gekozen en voor jongens Mohammed, andere veel voorkomende voornamen in onze hoofdstad zijn: Lina, Yasmine, Aya, Adam, Ayoub en Rayan.

Er worden ook vaker traditionele namen gekozen,vooral voor meisjes. Zeven van de top-10 namen in 2005 komen ook voor in de top-100 van de meest voorkomende namen van vrouwen die tussen 1 januari 1900 en 31 december 1909 geboren werden: Emma, Marie, Laura, Léa, Louise en Clara. Bij jongens zijn dat slechts 2 namen: Arthur en Louis.

De grote meerderheid van de voornamen zijn vrij gewoon, toch kiezen ouders soms toch voor bijzondere namen. Bij de meisjes kreeg 9,9% een unieke voornaam, bij jongens was dat 8,1%. Zo koos men voor meisjes de namen Venus-Hornaëlle, Tuba, Babylonya, Poppie, Jihade en Orly, en voor jongens: Napoléon-Flavien, Pé, Babi, Christenvie, Ruppel en Splinther. Andere ouders zadelden hun kind dan weer op met een voornaam als: Puk, Zonder, Juultje, Zorg of Bink.

00:15 Gepost door Women in Weetjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-07

Cacao is goed voor de hersenen

Britse onderzoekers stelden vast dat drie uur na de consumptie van cacao de flavonolen voor een extra bloedtoevoer naar de hersenen zorgen. Vooral bij slaaptekort of bij vermoeiheid komt dit de hersenfuncties te goede.

In de universiteit van Nottingham heeft men jonge vrouwen gevraagd moeilijke taken uit te oefenen terwijl de hersenactiviteiten via een MRI-scan werden bestudeerd. Bij de vrouwen die voor de test een cholocaldemelkachtig drankje hadden gekregen was een significante toename van bloedtoevoer naar de hersenen te zien. Volgens de onderzoekers zou dit wel eens de eerste stap kunnen zijn naar een efficiëntere behandeling van ziekten zoals dementie. Aangezien het de flavonolen zijn die voor de bloedtoevoer zorgen zijn het de bittere soorten (fondant) die nuttig zijn. Ook rode wijn en groene thee zijn een goede bron van flavonolen.

 

16:06 Gepost door Women in Weetjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mediteren is gezond!

Steeds meer mensen ontdekken het nut van meditatie en niet alleen op psychisch vlak. Tanscendente meditatie is ook goed voor het hart, het doet de bloeddruk en cholesterolspiegel dalen, vermindert spierspanning en insulineresistentie, en het geeft je meer energie.

 

Yoga

00:15 Gepost door Women in Weetjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-07

Okselgeur van collega's goed tegen stress

Ruiken aan de oksel van een bevriende collega zou stress op de werkvloer verlichten zo stelde het vakblad ‘The Scientist’ vast na onderzoek van verschillende wetenschappers. Volgens George Petri, een reukexpert uit Philadephia, zou dit kloppen bij vrouwen. Een zinnige verklaring is er niet en het is ook niet vastgesteld of het ook werkt bij mannen.

In een bedrijf in Tokyo laat men de werknemers tijdens de pauze katten aaien wat ook een positief effect zou hebben op de gemoedstoestand.

Wat nog het best werkt tegen stress is promotie maken. Hoe lager op de sociale ladder, hoe meer last van stress, en hoe meer stress, hoe meer kans op gezondheidsproblemen. Wie zijn werk echter mee naar huis neemt wordt bedreigd door dezelfde problemen. En het werk en GSM mee naar de slaapkamer nemen is dan weer bedreigend voor de relatie.

 

19:52 Gepost door Women in Weetjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-02-07

Grote voeten onder tafel

Hoe groot zijn de voeten die wij onder tafel schuiven? Netwerk Bewust Verbruiken vzw en Ecolife vzw lanceren met de steun van 9 partners de Voedselvoetafdruk. Op www.voedselvoetafdruk.be kan je via 15 eenvoudige vragen je Voedselvoetafdruk berekenen. Die afdruk geeft aan hoeveel energie en ruimte je voedingspatroon van de aarde vergt.

Zit je Voedselvoetafdruk aan de hoge kant? Geen nood, je krijgt op de site meteen praktische tips om je afdruk te verkleinen. Wil je weten hoe  anderen het doen? Vergelijk jouw persoonlijke Voedselvoetafdruk met die van de gemiddelde Belg, of met deze van BV's Pol Goossen en Tine Van den Brande. Zij verklaarden zich BV - Bewuste Verbruiker - tot in de keuken, en deden je de test voor.

De Voedselvoetafdruk kadert in de campagne Keuken, Koken, Kiezen (meer info op www.keukenkokenkiezen.be). De scan sluit ook aan bij de gezamenlijke campagne Landbouw2015 van milieu-, natuur-, landbouw-, consumenten- en Noord-Zuidorganisaties Landbouw2015 die op 16 oktober van start ging (meer info: www.detijdloopt.be).

De Voedselvoetafdruk werd ontwikkeld door Ecolife vzw in opdracht van Netwerk Bewust Verbruiken vzw (NBV) en met de steun van Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, Ethisch Vegetarisch Alternatief vzw (EVA), Milieuadvieswinkel vzw, Plattelandsontwikkeling vzw, Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze vzw (Velt), Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie vzw (PIME), Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling vzw (Vodo), Voedselteams vzw, Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw vzw (Wervel) en de Kleine Aarde NL).

11:16 Gepost door Women in Weetjes | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

12-02-07

Vrouwen hebben vaker een ochtendhumeur!

Heel wat mensen hebben last van een ochtendhumeur. Vooral vrouwen lopen ’s ochtends niet echt vrolijk rond. Amper 14% van de vrouwen heeft er geen last van, bij mannen ligt dit percentage op 25%.

Niet alleen hebben vrouwen er vaker last van, het duurt bij hen ook langer dan bij mannen. Bij 13% van de vrouwen kan een ochtendhumeur tot 4 uur duren, bij de mannen is dat amper 10%. Stress is hier de belangrijkste oorzaak aangezien vrouwen vaak ’s ochtends al allerlei huishoudelijke klusjes doen zoals de kinderen klaarmaken, boterhammen smeren, en bovendien moeten ze zich nog mooi maken ook. Bij de mannen is 17% al na 10 minuten de deur uit!

16:28 Gepost door Women in Weetjes | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |